Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao novi Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj katoličkog tjednika Glas Koncila priređen za nedjelju 26. rujna 2021.

Marija Bistrica i 290. Zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba te 19. hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije čine središnju temu novog broja, koji se na naslovnici otvara prigodnom fotografijom sa središnjeg misnoga slavlja u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovogodišnje bistričko hodočašće u Glasu Koncila popraćeno je u reportažnoj formi, s detaljnim tekstom i obiljem fotografija koji su na 16. i 17. stranici „zamijenili“ već uobičajeni prikaz života neke od hrvatskih župa.

Povod redovitom komentaru glavnog urednika Glasa Koncila Branimira Stanića bile su riječi upozorenja koje je u homiliji u Mariji Bistrici uputio kardinal Josip Bozanić glede gorućih i još uvijek neriješenih problema za vjernike zagrebačkoga kraja nakon razornih potresa 2020. godine. „Čovjeku iole zdravih očiju koji prođe potresom pogođenim krajevima Zagrebačke nadbiskupije, ali i Sisačke biskupije, i koji se zagleda u oštećene domove ljudi, škole, vrtiće i druge zgrade, a pogotovo ruševne crkvene objekte, bit će odmah jasno da se s gradske i državne razine vrlo malo toga učinilo u obnovi, iako se na sva zvona s tih razina najavljivalo da financijska sredstva nisu problem – jer ona su navodno već stigla. Ali komu?“, piše Stanić.

Sugovornik središnjeg razgovora je dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ivica Kisić, koji ističe da je u Hrvatskoj upravo sada pravo vrijeme za proizvodnju hrane, razvoj poljoprivrede te ekonomsko i ekološko očuvanje Hrvatske.

U fokusu novog Glasa Koncila jest i novi popis stanovništva. Odgovore na pitanje zašto je važno da se na popisu stanovništva građani izjašnjavaju o vjeri i vjerskoj zajednici odgovaraju demograf dr. Nenad Pokos te moralni teolog prof. dr. Vladimir Dugalić. Na 7. stranici donosi se sumarni prikaz pohoda pape Franje Slovačkoj, a na 9. stranici čitatelji će moći upoznati kako žive tri katoličke župe u većinski muslimanskom Azerbajdžanu.

Novi broj među ostalim donosi prikaz aktualne slike religijskoga obrazovanja u Europi. Predstavljena je situacija u Austriji, Finskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji te Sloveniji. Uredništvo je odalo, na tragu inicijative i znanstvenog skupa Matice hrvatske, vlastiti hommage Danteu Alighieriju u povodu 700. obljetnice njegove smrti. O književnom velikanu za Glas Koncila govori mr. Božidar Petrač, jedan od sudionika skupa u Matici hrvatskoj.