Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjave voditeljice Ureda riječkog nadbiskupa o organizaciji Tranzitnog punkta za migrante

Rijeka (IKA)

Voditeljica Ureda riječkog nadbiskupa Mladena Tadej Faltin, mag. pol., govorila je u petak 25. lipnja za Hrvatsku katoličku mrežu o organizaciji Tranzitnog punkta za migrante u Rijeci.

Voditeljica Faltin kazala je da su još ljetos migranti počeli prolaziti kroz Rijeku te su se građani samoorganizirali, prepoznavši da se na potezu od Autobusnog do Željezničkog kolodvora kreću velike grupe ljudi. „Otišli su vidjeti o čemu se radi. Ondje su zatekli umorne, dehidrirane i pune rana, muškarce, žene i dječicu koji, ukoliko ne ulove vezu za dalje, spavaju na pločniku, najčešće gladni“, rekla je.

Tada su građani samostalno počeli donositi odjeću i hranu te razmišljati što mogu još napraviti. Zatim su pisali različitim gradskim institucijama i karitativnim ustanovama te su se ustanove i institucije Grada Rijeke odazvale. „Organiziran je sastanak na kojem smo promislili što je svaka od naših institucija može učiniti“, poručila je Faltin. Dodala je da su kroz mjesec dana uspjeli realizirati taj „minimum humanosti“ za te ljude, da se imaju gdje oprati, da imaju barem jedan topli obrok i da mogu promijeniti odjeću u kojoj putuju danima.

Od 7. prosinca liječnici Kliničkoga bolničkog centra Rijeka dolazit će i raditi medicinske konzultacije na terenu. „Od hodanja i nemogućnosti da obave osnovnu higijenu, migrantima je koža teško oštećena, a tako dugotrajna situacija izaziva velike probleme ljudima“, pojasnila je voditeljica Ureda riječkog nadbiskupa.

Dežurstvo u kontejnerima postavljenima u neposrednoj blizini Željezničkog kolodvora, na parkiralištu u Krešimirovoj ulici, organizirano je od 10 do 14 sati te od 16 do 20 sati. Ondje su dva kontejnera. U jednom se nalazi šest tuševa, a u drugom su donirana odjeća i obuća. Svakoga dana u 13 sati migranti mogu dobiti topli obrok. „Ponekad imamo donacije hladnih obroka i onda navečer, ljudima koji se ne uspiju ukrcati u zadnji autobus, nakon 20 sati dajemo te hladne obroke“, dodala je Faltin.

Govoreći o preuzimanju uloge koordinatora inicijative, voditeljica Ureda riječkog nadbiskupa kazala je da je bila Božja providnost da bude na ranije spomenutom sastanku. S obzirom na višegodišnje iskustvo sličnih projekata, preuzela je koordinaciju projekta. Faltin je istaknula da planova za dalje nemaju. „U biti, svaki dan je neka nova priča i neka nova borba. Svjesni smo političkog konteksta u kojemu živimo i iščekujemo svaku novu informaciju što će se događati i tome ćemo se prilagođavati“, zaključila je voditeljica Ureda riječkog nadbiskupa Mladena Tadej Faltin.