Budi dio naše mreže
Izbornik

Izlet na Pelješac djelatnika Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Djelatnici Dubrovačke biskupije i njezinih ustanova kao i članovi biskupijskih vijeća s obiteljima sudjelovali su u petak 14. lipnja na godišnjem biskupijskom izletu, a ove godine obišli su dio poluotoka Pelješca kojeg mještani nazivaju Župa pelješka. Izlet, na kojem su sudjelovali i dubrovački biskup Mate Uzinić i generalni vikar don Hrvoje Katušić, bio je prigoda za neformalno druženje izvan radnog ambijenta i svojevrstan teambuilding.

Sudionici izleta posjetili su župnu crkvu Pomoćnice kršćana u Orebiću gdje ih je s poviješću crkve i župe upoznao župnik i dekan Pelješkog dekanata don Marko Stanić. Ispričao im je kako je župa koja potječe iz 15. stoljeća kroz povijest mijenjala četiri titulara: sv. Vida, Gospu Karmelsku, sv. Stjepana te Pomoćnicu kršćana. Upoznao ih je i s unutarnjim uređenjem crkve koju krase brojne slike, kipovi svetaca, zavjetne pločice i drugi vrijedni predmeti, a vjernička zajednica se u njoj redovito okuplja na misnim slavlja i drugim prigodnim susretima.

U Orebiću su sudionici izleta posjetili i Pomorski muzej koji čuva brojne artefakte bogate pomorske povijesti ovog mjesta poznatog po svojim kapetanima. Orebić je i ime dobio po poznatoj obitelji pomorskih kapetana Orebić. Još od 17. stoljeća pelješki brodovi bili su važan dio dubrovačke trgovačke mornarice. Brodovlasničke obitelji postajale su s vremenom sve moćnije, a na vrhuncu te pomorske povijesti Orebić je imao oko 200 brodova. Pojava parobroda, koju nisu na vrijeme prepoznali kao neizbježni korak u razvoju pomorskog prometa nego su i dalje čvrsto stajali uz svoje jedrenjake, dovela je do toga da njihova snaga na moru počinje slabiti i polagano nestajati. Blagdan Gospe od Karmena 16. srpnja se slavi kao blagdan zaštitnice peljeških pomoraca.

Župnik župe Uznesenja Marijina u Kuni don Marinko Šljivić, pročelnik biskupijskog Vijeća za život i obitelj, ispričao je sudionicima o tome kako žive žitelji ovoga kraja koji se, uz uslužne djelatnosti u turizmu, još uvijek bave i vinogradarstvom te proizvode poznata i vrlo kvalitetna hrvatska vina poput dingača i postupa. Sudionici izleta su se imali prigodu upoznati i s načinima proizvodnje te posebnostima proizvodnje peljeških vina.

U stoljetnom samostanu u Kuni, smještenom gotovo u samom središtu župe kako bi se njegova zvona čula u svakom zaseoku, dobrodošlicu svima izrazila je s. Maja Bašić, poglavarica redovničke zajednice u nastajanju Karmela Božjeg milosrđa, a brat Dražen Marija Vargašević ih je upoznao sa samostanom i zajednicom. Josip Antunović, vlasnik susjednog poljoprivrednog gospodarstva na kojem uzgaja magarce, ispričao je posjetiteljima kratku povijest ovoga kraja, a po izlasku iz crkve djeca su pohitala vidjeti i pomazati magarce.

Molitvom i marijanskim pjesmama sudionici izleta su pozdravili Blaženu Djevicu Mariju koja se u Orebiću časti kao Pomoćnica kršćana, a u kunskom samostanu kao Gospe Delorita.