Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Antonio Michelazzi - ponos Rijeke“

Rijeka (IKA)

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke 21. listopada otvorena je izložba na gradskim postamentima „Antonio Michelazzi - ponos Rijeke“.

Kroz gotovo pola stoljeća izuzetno plodnog djelovanja, umjetnik je izradio oko trideset mramornih oltara i dvostruko više kipova za brojne naručitelje, odnosno biskupe, kanonike, redovnike, plemiće i građane. Koliko je ovaj umjetnik bio cijenjen u 18. stoljeću govori podatak da je zahvaljujući njemu Rijeka postala vodeći grad istočne obale Jadrana za nabavu kvalitetne mramorne skulpture, a o kiparevu ugledu, znanju i vještinama svjedoči i činjenica da ga je 17. listopada 1755. carica Marija Terezija imenovala carskim arhitektom zaduženim za javne gradnje u Rijeci, Senju i Karlobagu.

Kako bi upozorili na važnost ovog riječkog umjetnika i predstavili svoja nova istraživanja izv. prof. dr. sc. Damir Tulić i doktorand Mario Pintarić mag. hist art. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci priredili su izložbu plakata prigodom 250. obljetnice majstorove smrti. Početni panoi posvećeni su kiparevim biografskim podatcima i umjetničkom opusu koji je potom tematski predstavljen velikim fotografijama njegovih najznačajnijih djela.

Na otvorenju su govorili pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, zatim generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. sc. vlč. Mario Tomljanović, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović te autori izložbe i fotografija.

Izložba je dio znanstveno-istraživačkog projekta „Barokna Rijeka“ kojeg vodi prof. dr. sc. Nina Kudiš, a podupire Sveučilište u Rijeci, a realizirana je uz pomoć Sveučilišta u Rijeci, Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Djelu Antonija Michelazzija bit će posvećen i znanstveni skup koji će se održati u srijedu 27. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Ključne riječi:
Antonio Michelazzi izložba rijeka