Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ na HKS-u

Zagreb (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc otvorena je u srijedu 6. travnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

O hodu izložbe po Hrvatskoj govorio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml. Istaknuo je da je, unatoč pandemijskim okolnostima, ta izložba tijekom godine bila postavljena u sedam hrvatskih gradova. Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić približio je okupljenima autoričin slikarski i kiparski izričaj.

Izložbu je otvorio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, rekavši da je radostan što se u akademskim prostorima ustanove koju vodi otvara baš likovna izložba. Jer su, istaknuo je, u obilju javnih sadržaja koji se ostvaruju na HKS-u, izložbe ipak najrjeđe. S obzirom na tematiku – susret s umjetninama Karin Grenc –  rektor Tanjić je nazvao malom duhovnom obnovom.

Sadržaje otvorenja izložbe moderirala je predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, govoreći o 13-godišnjem putu izložbe po Hrvatskoj sa željom boljeg poznavanja i štovanja hrvatskih svetaca i blaženika te o daljnjim planovima.

I dok ta izložba, zahvaljujući Nacionalnom svetištu sv. Josipa i rektoru Antunu Senteu obilazi hrvatske gradove, priprema se nova izložba hrvatskih duhovnih velikana. Novi izložbeni projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Iris Mihatov Miočić iz Zadra bit će otvoren na početku 14. Dana hrvatskih svetaca i blaženika 26. svibnja 2022. u Križevcima.