Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba kipova „U znaku svetog Josipa“ u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Izložba kipova sv. Josipa pod nazivom „U znaku sv. Josipa“ predstavljena je na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, uz svečanost proslave 10. obljetnice biskupskog ređenja mons. Mate Uzinića.

Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku

Riječ je o djelima šestero hrvatskih kipara i kiparica različitih generacija koji su odgovorili na poziv Dubrovačke biskupije upućen petnaestorici suvremenih autora da izrade kip sv. Josipa koji bi bio darovan kao uspomena mons. Uziniću.

Dubrovačka biskupija mons. Mati Uziniću darovala skulpturu svetog Josipa

Svoja djela poslali su kipari Mile Blažević, Petar Dolić, Kuzma Kovačić, Denis Krašković (skica u crtežu), Petar Popijač i Nikola Vrljić te kiparica Manuela Pauk.

Djela su nastala uz ovogodišnju proslavu svetog Josipa u godini koju je papa Franjo svojim apostolskim pismom Patris corde proglasio godinom svetog Josipa. U toj godini navršava se deseta obljetnica biskupskog ređenja mons. Mate Uzinića. Budući da ga je papa Franjo, 4. studenoga 2020. godine, imenovao riječkim nadbiskupom koadjutorom, kao znak zahvalnosti, za deset godina služenja u Dubrovačkoj biskupiji, biskupu Uziniću Dubrovačka biskupije odlučila je darovati skulpturu svetog Josipa.
U suradnji Dubrovačke biskupije i povjesničarke umjetnosti Nevenke Šarčević, hrvatski kipari i kiparice bili su pozvani da ponude svoje kiparsko rješenje kojim prikazuju sv. Josipa, a na poziv se odazvalo šest navedenih umjetnika. Od pristiglih radova članovi stručnog žirija (akademski kipar Petar Barišić, likovni kritičari Nikola Albaneže i Nevenka Šarčević te svećenik Hrvoje Katušić), za dar biskupu Uziniću izabrali su kip svetog Josipa kipara Mile Blaževića.

Biskup Mate Uzinić kao dubrovački biskup ostavio je važan trag u svojem pastoralnom djelovanju

Ovom prilikom uspostavila se ugodna i kreativna suradnja Dubrovačke biskupije sa suvremenim  likovnim umjetnicima. Željelo se ostaviti slobodu pojedinom autoru u pristupu svome radu, odnosno izboru materijala pa zato kiparima nisu strogo postavljeni uvjeti, poput načina izrade skice, odabira materijala i slično što je rezultiralo raznolikim i vrlo zanimljivim umjetničkim ostvarenjima koje je biskupija odlučila predstaviti javnosti.

S obzirom na to da je mons. Mate Uzinić kao dubrovački biskup ostavio važan trag svojim pastoralnim djelovanjem, otvorenošću, blizinom ljudima, marljivošću i poniznošću, želja je bila da kip svetog Josipa autora Mile Blaževića bude znak sjećanja na ovo desetljeće njegovog služenja Gradu i biskupiji, kao i da ga zagovor svetog Josipa, na čiji dan je započeo svoju biskupsku službu i dalje prati. Blaževićev drveni kip svetog Josipa odražava smjernu figuru sveca koji privlači svojom smirenošću i duhovnim izrazom lica, ali i velikim radničkim rukama, istaknuto je uz predstavljanje. Radovi ostalih autora individualne su i autentične interpretacije teme.

Planirana je i razrađenija priprema izložbenog postava pristiglih umjetničkih ostvarenja i organizacija reprezentativnije izložbe, ali je zbog aktualne pandemije i s njom povezanih epidemioloških mjera odgođena, te će se održati kada se za to steknu primjereni uvjeti.

Popis fotografija s djelima umjetnika

01 – Mile Blažević, Sveti Josip, drvo, 2021. (nastao prema ranijem modelu iz 1989. godine) / Foto: Paolo Mofardin

02 – Mile Blažević, Sveti Josip, reljef, drvo, 2000. / Foto: Paolo Mofardin

03 – Petar Dolić, Sveta obitelj, patinirani gips, 2000. / Foto: Paolo Mofardin

04 – Kuzma Kovačić, Sveti Josip, patinirani gips, 2021. / Foto: Paolo Mofardin

05 – Manuela Pauk, Sveti Josip, gips, 2021. / Foto: Paolo Mofardin

06 – Petar Popijač, Sv. Josip, gips, 2021. / Foto: Paolo Mofardin

07 – Nikola Vrljić, Graditelj, gips, 2021. / Foto: Paolo Mofardin

08 – Nikola Vrljić, Svetac, gips, 2021. / Foto: Paolo Mofardin