Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba u povodu 70 godina svećeništva Benedikta XVI.

Rim (IKA)

Osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein otvorio je 29. lipnja u galeriji Arte Poli, u ulici Borgo Vittorio 88 u Rimu, izložbu u povodu 70. obljetnice svećeničkoga ređenja Josepha Ratzingera i njegove mlade mise, objavila je Nedjelja.

Inicijativu su promovirali vatikanska Zaklada Joseph RatzingerBenedikt XVI., Papinski odbor za povijesne znanosti i Muzej papa.

Izložba sadrži predmete koji pripadaju Benediktu XVI., a prvi put bivaju izneseni iz njegove rezidencije u samostanu Mater Ecclesiae, te fotografije iz života Josepha Ratzingera.

U razgovoru za EWTN, nadbiskup Ganswein je govoreći o Ratzingeru rekao da se na videoprojektorom prikazuju „dijelovi njegova života, dijelovi njegova srca“. Izložba sadrži i „različite predmete iz različitih razdoblja njegova života, od njegove prve pričesti do misnice koju još uvijek koristi kada slavi misu u kapeli Mater Ecclesiae“.

„To obuhvaća njegov život koji je prikazan s ovih nekoliko predmeta koje je dao za ovu izložbu“, a također je način da zahvali „što mu je Gospodin dao toliko godina, 70 godina svećeništva izvanredna je stvar“, rekao je njemački nadbiskup.

Također je dodao da je Benedikt „bio iznenađen i oduševljen“ kada je saznao za tu inicijativu. „Bio je vrlo sretan jer mu je biti svećenik najvažnija stvar u životu. Živio je za to da bude svećenik, živio je kao svećenik. Za njega je to najvažnije. Sadržaj cijeloga njegovog života i vjerujem da se za njega također sjećanje svega što je primio od Gospodina“, rekao je mons. Ganswein.

Spomenuo je da se na obljetnicu Benediktova svećeničkoga ređenja, zbog Papinih „godina i nedostatka snage, ništa neće upriličiti javno“.

Benedikt XVI. slavit će misu 29. lipnja privatno u kapeli Mater Ecclesiae; međutim, tamo će biti i neki od pjevača iz Regensburga, kojima je njegov brat Georg bio zborovođa.

Skupina od šest muškaraca u dobi između 40 i 65 godina doći će na misu u kapelu „da bi pjevali prekrasnu misu njemačkog skladatelja“. Za Papu Emeritusa „ovo je radost“, rekao je Ganswein, dodajući da će time biti vrlo zadovoljan, izvijestila je Nedjelja.

Joseph Ratzinger primio je red prezbiterata zajedno s bratom Georgom na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1951. u katedrali u Freisingu po rukama münchenskog kardinala Michaela von Faulhabera. Mladu misu zajedno su slavili župnoj crkvi sv. Osvalda u Traunsteinu u Bavarskoj 8. srpnja 1951., a drugu misu 30. srpnja u Rimstingu odakle im je majka.