Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Život i djelo majke M. Amadeje u očima i srcima djece“

Đakovo (IKA)

Izložba dječjih radova „Život i djelo majke M. Amadeje u očima i srcima djece“ otvorena je na Dan sjećanja na žrtvu Holokausta 27. siječnja u Dvorani Florentini pri Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Izložbu su organizirale Milosrdne sestre sv. Križa, a dogovore s vjeroučiteljima i prikupljanje radova ostvarila je s. Ana Cvitanušić, vjeroučiteljica iz Vukovara. Autori likovnih i književnih radova djeca su iz Vukovara, Osijeka, Donjega Miholjca i Đakova kojima se pridružio svojom umjetničkom slikom i ratni veteran, pripadnik Tigrova, Domagoj Jurčić iz Vukovara.

Program otvorenja izložbe vodila je s. Ana. Pozdravne riječi uputila je s. Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice. s. M. Estera Radičević govorila je o životu majke M. Amadeje i o ratnim i poratnim prilikama Drugog svjetskog rata koje su doživljavale sestre kao i cijeli hrvatski narod. S. Ana Cvitanušić opisala je ukratko samu organizaciju izložbe nakon čega je prikazala rad s učenicima u školi i put do dječjeg stvaralaštva uz pomoć PowerPoint prezentacije u kojoj je detaljno prikazan život majke M. Amadeje. Izlaganje je završila video uratkom u kojem učenici iznose svoje misli i osjećaje o majci M. Amadeji.

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić u obraćanju je istaknuo: „Drago mi je da sam se pridružio ovom lijepom i sadržajnom susretu. U ustima djece i dojenčadi hvalu si pripravio. (Ps 8,4) Tako dragi uzvanici i sudionici današnjega susreta će prepoznati da se u našim životima zapravo uvijek tako stvarno i konkretno ostvaruje svetopisamska biblijska riječ. Kada nam je pozornost danas usmjerena na glasove i svjedočanstva onih najmlađih među nama, onda na neki način to osjećamo. Zapravo u cijeloj povijesti znali su djeca i mladi posvijestiti odraslima što je važno. I kad se govori o povijesti vidimo kako su duboke i velike rane, većih ili manjih događaja, da su neki likovi u povijesti jako istaknuti. Ali da su svjedoci prave povijesti u kojoj je uvijek ljubav i pobjeda dobrote naspram onih koji su istinski hrabri, da su se odvažili ne zaboraviti one temeljne životne vrjednote, one stvarnosti za koje se žrtvovala i dala svjedočanstvo majka Amadeja. Zapravo, vama djeco i mladi, zahvaljujemo za vaše svjedočanstvo onog vrijednoga u našoj povijesti i onoga vrijednoga što ste vi prepoznali u svjedočanstvu i u životnom primjeru i pozivu jedne od sestara križarica sestre, majke Amadeje. Želimo da nam što više i šire baš ona sjaji kao svijetao i sveti primjer nasljedovanja našega Spasitelja koji nam je došao objaviti i darovati Božju ljubav, kako ste ga i vi pozdravili u završnoj pjesmi. Nek vam je svima na blagoslov ovaj rad djece i mladih i na produbljenje vjere i životnog puta.“

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je skupina sestara, postulantica s aspiranticom, pjesmom „Vijek hvaljen budi“, uz pratnju gitare koju je svirala Ana Umiljanović, postulantica. Okupljene je posebno dojmio zbor Župe sv. Filipa i Jakova „Glasnici svetog Bone“, učenici iz OŠ Mitnice, Tadijanovića i Bauera iz Vukovara, također uz pratnju Slavena Katića na gitari. Izložbu je otvorila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica. Uz navedene goste, bio je nazočan i fra Tonio Vučemilović, gvardijan Franjevačkoga samostana u Vukovaru.

Izložbu je postavila s. Ana, u suradnji s Domagojem Garvanovićem i uz pripomoć postulantske formativne zajednice. Izložba će biti otvorena do kraja svibnja.