Budi dio naše mreže
Izbornik

Jalžabet: Na Rokovo otkrivena bista preč. Stjepana Golubića

Jalžabet (IKA)

Brojni hodočasnici i vjernici sudjelovali su u srijedu 16. kolovoza na proslavi blagdana sv. Roka, drugotnog zaštitnika Župe sv. Elizabete Ugarske u Jalžabetu.

Prvi put održana je i procesija s kipom sv. Roka po Jalžabetu. Misno slavlje predvodio je domaći sin bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak uz koncelebraciju preč Vladimira Magića, domaćeg sina i svećenika dekanata; vlč. Petra Goluba, Hrvoja Damiša i Leonarda Šardija.

Na početku mise domaći župnik Matija Vonić pozdravio je sudionike slavlja. U propovjedi biskup Huzjak je jednostavnim, a ljudima bliskim riječima, približio svetog Roka.

Poslije mise otkrivena je bista u čast preč. Stjepana Golubića, koji je bio dugogodišnji župnik, od 1952. do 1986. U vrijeme njegovoga župnikovanja zaređeno je više 10 svećenika. „Duhovni sinovi“ ovoga skromnog i radišnog svećenika, svjedoče da ga je pratila karizma duhovnog oca za mnoga svećenička zvanja iz ove župe. Kako je i sam biskup Huzjak istaknuo: „Prije nego smo išli na ferje svojim roditeljima, trebali smo se obavezno javiti župniku.“ Biskupova je osobna želja bila da u znak zahvalnosti preč. Golubiću podigne bistu. Ove godine, za Rokovo mu se ta želje i ostvarila. Vjernički puk je s pažnjom slušao kratko podsjećanje na život i djelo preč. Golubića. Mnogima je ostao u lijepom sjećanju i po svjedočanstvu mnogih bio je lik svećenika kojega se poštivalo i voljelo.

Jutarnja misa služena je uz nazočnost domaćih vjernika, napose domaćica.

Večernju misu predvodio je župnik Vonić. Posebno je istaknuo neke detalje iz života svetog Roka, a posebno se zadržao kod tumačenja znaka križa kojeg je sv. Rok stavljao na čelo bolesnicima i na taj način zazivao Božju pomoć u liječenju od bolesti. Župnik Vonić je potaknuo vjernike da svakoga dana svojoj djeci ili bližnjima stave križić na čelo.

Poslije mise župnik Vonić je zamolio vjernike da pristupe do oltara te im je uz znak križa na čelu izgovarao riječi „Ozdravio te sveti Rok“. Vjernici su pristupili ovom činu koji se nigdje drugdje ne obavlja te ga je sam župnik prvi puta učinio.

Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica. Mise su predvodili susjedni župnici: vlč. Zoran Gložinić, župnik u Gornjem Kućanu, s temom „Sveti Rok čudotvorac“; vlč. Hrvoje Damiš, župnik u Trnovcu, s temom „Sveti Rok liječnik“ te vlč. Ivica Puškadija, župnik u Gornjem Knegincu, s temom „Sveti Rok humanitarac“. Trećeg dana održana je i procesija od kapelice Žalosne Gospe do župne crkve.