Budi dio naše mreže
Izbornik

Jastrebarsko: Novac iz europskih fondova za obnovu župne crkve sv. Nikole i kapele Svetog Duha

Jastrebarsko (IKA)

Župna crkva sv. Nikole i kapela Svetoga Duha u Jastrebarskom, stradale u potresima 2020. godine, trebale bi biti ponovno otvorene za vjernike sredinom 2023. godine, objavljeno je na župnoj mrežnoj stranici.

Upravitelj Župe sv. Nikole u Jastrebarskom vlč. Filip Marić i ministrica kulture i medija u Vladi Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek potpisali su u lipnju 2022. godine dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava putem Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu crkve sv. Nikole i kapele Svetoga Duha u Jastrebarskom. Potpisivanjem ugovora za obnovu je osigurano 15 milijuna 421 tisuća i 250 kuna, odnosno 2 milijuna 46 tisuća 751 eura i 61 cent.

Župa je početkom 2022. godine izradila projektne prijedloge za obje crkve i prijavila njihovu obnovu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U vrlo kratkom roku, već krajem svibnja 2022. godine prihvaćeni su projektni prijedlozi Župe i ubrzo potom donesene i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem kojih su s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava.

„Ponosni smo što europskim sredstvima financiramo obnovu čak dvije crkve, ali prije svega i zahvalni svima onima koji su tome doprinijeli! Potpisom ugovora obvezali smo se u manje od godinu dana završiti dva vrlo zahtjevna projekta, ali sam uvjeren da ćemo u konačnici uspjeti i da će crkva sv. Nikole i kapela Svetoga Duha već sredinom ove godine biti ponovno otvorene za Jaskanke i Jaskance, ali i za sve ostale vjernike!“, poručio je vlč. Marić.

Prvi korak uoči početka izvođenja radova obnove konstrukcije na jaskanskim crkvama bila je izrada projektno-tehničke dokumentacije temeljem koje su krajem prošle godine raspisane i nabave za odabir izvođača radova.

„Iznimno stroge i složene procedure ugovaranja i nabave su iza nas i izvođači radova uvedeni su u posao početkom siječnja ove godine tako da su radovi prema izrađenim projektima obnove konstrukcije već započeli. Rokovi za završetak izvođenja radova vrlo su kratki, a s obzirom na to da isti moraju završeni do kraja travnja 2023. godine pred nama je iznimno dinamično razdoblje. Veselimo se ovom prvom koraku, ali i cjelovitoj obnovi naše drage župne crkve sv. Nikole biskupa te bisera crkvene arhitekture kapele Svetoga Duha kojoj također moramo težiti u narednom razdoblju!“, pojasnio je vlč. Marić.