Budi dio naše mreže
Izbornik

Jedanaesta obljetnica uspostave Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku

Sisak (IKA)

Jedanaesta obljetnica uspostave Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku, svečano je proslavljena na svetkovinu sv. Josipa, u ponedjeljak 20. ožujka 2023., izvijestio je biskupijski Ured za odnose s javnošću.

Misno slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku predvodio je preč. Tugomil Radiček u zajedništvu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem i kanonicima Stolnog kaptola.

Razmišljanje o Božjoj Riječi i sv. Josipu preč. Radiček započeo je s rečenicom iz Poslanice sv. Pavla apostola Rimljanima: „U nadi protiv svake nade povjerova Abraham“, zapitavši se na što je zapravo Pavao mislio kada je to napisao.

„Abraham je bio praotac izraelskog naroda, poštovan i bogat čovjek s velikim imanjem, ali bez nasljednika. I u nadi protiv svake nade povjerovao je Abraham Bogu kada mu je rekao da ako ode iz svoga kraja te ako bude išao putem koji mu on kaže, stvorit će od njega oca velikog naroda. On je bio star čovjek, kao mu i žena, te je Pavao zato to rekao. Kada je Bog rekao Abrahamu: Pođi za mnom, nije mu rekao kamo ga vodi, nego mu je rekao da će ga on voditi. To znači da je Abraham imao vjeru u Boga i dopustio mu je da ga vodi, iako nije znao kuda ide, ali je znao da će pod Božjim vodstvom sve dobro završiti.“

Govoreći o sv. Josipu, propovjednik je istaknuo da se u istoj situaciji našao i sv. Josip. „Josip je bio čovjek kao i mi. Probajte se staviti u njegovu situaciju. Pronađite muškarca koji će oženiti djevojku za koju zna da ima tuđe dijete te isto to prihvatiti kao svoje i brinuti se za njega. Čuli smo u Evanđelju kako se Josipu dok je snivao ukazao anđeo Gospodnji i progovorio… Josip je kao i Abraham, kada je sklopio savez s Gospodinom, doživio jedan čudesan susret gdje mu je Bog rekao ne boj se uzeti tu ženi k sebi. To se zove vjera. Josipova i Abrahamova, a takva bi trebala biti i naša. Bog nije ništa govorio kako će i što biti. Nitko od njih nije znao gdje će završiti, ali su slijedili Božji glas u duši i srcu i znali su da idu pravim putem. Zato se i mi molimo i zato slavimo euharistiju da bi nam Bog progovorio i da bismo ga čuli u nutrini naše duše“, zaključio je preč. Radiček.

Na kraju je sve okupljene pozdravio i prepošt Cvitkušić čestitavši kanonicima obljetnicu uspostave Stolnog kaptola. Misi je prethodila molitva Večernje.