Budi dio naše mreže
Izbornik

Jordan: Nadograđuje se mjesto Isusova krštenja

Jordan (IKA)

Prostor oko mjesta Isusova krštenja na području „Al-Maghtas“ na jordanskoj strani rijeke Jordana nadogradit će se novim sadržajima u skladu s planom što je u srijedu 7. prosinca predstavljen u nazočnosti jordanskog kralja Abdulaha II., objavila je KNA.

Sukladno planu, nadogradnjom će se omogućiti sadržaji kojima bi se trebale poboljšati usluge hodočasnicima i drugim posjetiteljima mjesta Isusova krštenja. Plan za nadogradnju na gotovo 138 hektara površine trebao bi se provesti u nekoliko faza, pri čemu treba doći do izražaja uvažavanje duhovne dimenzije toga svetog mjesta. Detalji plana nisu objavljeni.

Jordanska je vlada u rujnu 2021. odobrila kupovinu zemljišta potrebnog za gradnju, koje je ranije služilo u poljoprivredne svrhe. Predstavnici kršćanskih zajednica pozdravili su plan. Prije izbijanja pandemije, mjesto je godišnje posjećivalo oko 180 tisuća ljudi, uglavnom iz inozemstva. Od početka ove godine, broj posjetitelja iznosio je oko 85 posto od onoga prije pandemije, izvijestili su mediji pozivajući se na jordansko ministarstvo turizma.

Jordanska kraljevska kuća već godinama podupire planove za nadogradnju sadržaja na tome mjestu koje je 2015. upisano na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Kralj Abdulah II. darovao je zemljište na kojemu su kršćanske zajednice podigle građevine za potrebe svojih vjernika. U listopadu 2020. osnovan je međuvjerski savjet koji bi trebao nadzirati izgradnju. Među njegovim su članovima Dalaj Lama, kineski poduzetnik Jack Ma i novozelandski redatelj i glumac Sir Peter Jackson, objavila je KNA.