Budi dio naše mreže
Izbornik

Još dvojica kardinala s američkog kontinenta oboljela od koronavirusa

Bern (IKA)

Nakon hospitalizacije američkog kardinala Raymonda Lea Burkea zbog koronavirusa, zbog kojeg je proveo na respiratoru više od deset dana, još su se dvojica kardinala s američkog kontinenta također zarazila covidom-19.

Kako je u nedjelju, 29. kolovoza izvijestio švicarski portal cath.ch, a prenio domradio.de riječ je o venezuelskom kardinalu Jorgeu Liberatu Urosu y Savini (79) i nikaragvanskom kardinalu Leopoldu Joséu Brenesu Solórzanu (72).

Do sada je 13 svećenika u Nikaragvi umrlo od posljedica koronavirusa.

Venezuelska biskupska konferencija objavila je u petak, 27. kolovoza da je kardinal Savino pozitivan na koronavirus. Istoga dana Nadbiskupija Managua objavila je da se i kardinal Brenes Solórzano podvrgnuo testiranju te da je test bio pozitivan. Kardinal Savino, umirovljeni nadbiskup Caracasa, prebačen je u bolnicu, objavila je Venezuelska biskupska konferencija putem svog Twitter računa. „Njegovo stanje je stabilno“, dodaje se u poruci preko popularne društvene mreže.

Kardinal Brenes posljednjih je nekoliko dana pokazivao simptome slične gripi, priopćila je Nadbiskupija Managua. Testirao se na koronavirus i test je bio pozitivan. „Nadbiskup će privremeno obustaviti svoje redovite aktivnosti radi odmora“, objavljeno je iz nadbiskupije.

Prema trenutnim medijskim izvješćima, najmanje 13 svećenika umrlo je od posljedica covida-19 u toj srednjoameričkoj zemlji.

Prije tjedan dana američki kardinal Burke (73) objavio je da se oporavlja od posljedica covida. Više nije na respiratoru. Kardinala Burkea se općenito smatra kritičarem restriktivne politike suzbijanja pandemije koronavirusa i otvoreno je govorio protiv cjepiva. Odbio je opće obvezno cijepljenje.

U pismu zahvale objavljenom na svojoj mrežnoj stranici u subotu, Burke je odao priznanje radu liječnika, medicinskih sestara i ostalog bolničkog osoblja, koji su mu tijekom njegova bolničkog oporavka pružali “pažljivu, vrsnu i požrtvovnu zdravstvenu skrb”.