Budi dio naše mreže
Izbornik

JRS završio projekt integracije osoba preseljenih iz Turske

Karlovac (IKA)

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), kao provedbeni partner Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH u utorak 3. studenoga završila je projekt integracije osoba pod međunarodnom zaštitom preseljenih iz Turske te integracije i zbrinjavanja osoba po osnovi drugih oblika solidarnosti s državama članicama Europske unije, objavila je HINA.

Završno događanje projekta održano je u karlovačkoj tvrtki IV-ER Kontex vatrogasne cijevi gdje je predstavljena završna publikacija projekta.

U tvrtki IV-ER trenutno rade dvojica Sirijaca. Vlasnik tvornice Ivica Cvitković rekao je da su šestomjesečnu prekvalifikaciju u suradnji sa Zavodom za zapošljavanja prošla petorica Sirijaca iz projekta JRS-a. Trojica su nakon edukacije otišli drugamo, a dvojica su ostala te je zadovoljan njihovim radom.

Cvitkoviće je rekao da se na početku u razgovoru s djelatnicima Zavoda za zapošljavanje zanimao o kulturološkim, vjerskim i drugim specifičnim potrebama stranih radnika te da su oni dobili sve to, ali da se „ne radi o velikim potrebama ili razlikama“. „Sada više nema razlike u radnim navikama, obojica su se specijalizirali za neke poslove i drago mi je da imamo dobra iskustva“, kazao je.

Državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić izrazio je uvjerenje da se radi o uspješnoj integraciji deset obitelji.

U Hrvatsku je kroz taj projekt došlo 250 sirijskih izbjeglica iz Turske, u nekim obiteljima rođena su i djeca koja nisu izbjeglice, već potomci izbjeglica rođeni u jednoj zemlji EU, rekao je Katić. Iznio je podatak da je Hrvatska u proteklih 14 godina odobrila 936 azila za osobe koje su u svoj zemlji progonjene ili se ondje vode ratovi i drugi sukobi.

Bilo je podneseno 16 tisuća zahtjeva za azilom, ali je 70-ak % azilanata tijekom postupka napustilo Hrvatsku jer im nije bila ciljana zemlja naseljenja. No, u Zagrebu i Zadru te odsad u Karlovcu ima primjera dobre integracije. U Zagrebu su se dobro snašli njegovatelji u jednoj ustanovi za skrb o starijima i nemoćnima, u Zadru u građevinarstvu te u Karlovcu u dvije tvrtke.

„Bez obzira na zdravstvenu zaštitu, školovanje djece i druga prava koja azilanti dobiju od države bez poslodavaca i angažmana lokalne zajednice nema prave integracije. Ona ne može biti uspješna ako nema i zaposlenja“, rekao je Katić.

„Zato želimo i drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj pokazati ovaj primjer, da se može dati izbjegličkim obiteljima i posao i ugodan život“, zaključio je. Najavio je da bi se u narednoj godini dana trebalo usvojiti novo azilno zakonodavstvo, jer je Europska komisija predstavila paket tih zakona o kojima počinje rasprava i u Europskom vijeću i parlamentu.

Ravnatelj JRS-a za jugoistočnu Europu p. Stanko Perica zahvalio je gradonačelniku i tvrtki IV-ER Kontex te suradnicima iz JRS-a u Hrvatskoj što je postignuto da nekoliko sirijskih obitelji u Karlovcu žive sretno i zadovoljno.

„Znamo koliko je izazovan i pun prepreka ovaj posao da bi integracija završila dobro, pogotovo sada kada nam opet dolaze tužne vijesti koje opet otvaraju pitanje je li suživot različitih kultura i religija moguć, a mi u Hrvatskoj pokazujemo da jest moguć“, rekao je p. Perica.

Naglasio je da JRS djeluje u 56 zemalja svijeta i da je „svojevrsna avangarda u integracijskoj politici i postizanju dobre integracije na dobrobit čitavog društva“.

Da se na putu integracije ne bi događali procesi asimilacije, JRS ima stručne i obrazovane ljude. „Tu nema nasilja, provođenja sile, već se radi po pozitivnim praksama drugih zemalja, po smjernicama koje daju pozitivne rezultate“. istaknuo je p. Stanko.

Zaposlenici IV-ER-a Sirijci Said i Naser rekli su da su zadovoljni na poslu i da su dobro prihvaćeni. Said je rekao da u Karlovcu živi sa suprugom. U Siriji je bio zavarivač, dok se u Hrvatskoj specijalizirao za novi posao te namjerava ostati u njoj jer je jako zavolio ljude.

„Osjećam da me svi poštuju, čuva nas i vlasnik Cvitković, a volim izaći i na druženje, na ribu“, rekao je Said koji u Karlovcu živi 14 mjeseci, a u IV-ER-u radi od veljače 2020. Hrvatski jezik pomalo razumije, ali ga još ne govori.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić smatra da je na primjeru svih deset sirijskih obitelji koje su dobile stan, dokazano da je Karlovac „otvoreni grad“ koji je „i dalje i na ljudskoj i na građanskoj razini raspoloživ za slične potrebe“.

„Sve obitelji u našem gradu imaju i posao i zdravstvenu skrb, djeca školovanje i Hrvatska kroz ovaj primjer pokazuje što smo mi kao ljudi i kao narod spremni odraditi za sve u potrebi“, rekao je Mandić, naglasivši da je i vlasnik tvrtke IV-ER pokazao „otvoreno srce“.