Budi dio naše mreže
Izbornik

Justitia et Pax Europa: Rusija mora biti pozvana na odgovornost

Bruxelles (IKA)

Komisija Justitia et Pax Europa u izjavi objavljenoj 9. prosinca, uoči Međunarodnoga dana ljudskih prava, ističe da Rusija mora biti pozvana na odgovornost zbog rata u Ukrajini, prenijela je KNA.

“Istina i pravičnost moraju biti stupovi osiguranja mira nakon rata”, ističe se u izjavi Komisije Pravda i mir Europa objavljenoj u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca. Komisija smatra da žrtve i javnost imaju pravo na potpunu istinu. To znači da se ratni zločini i kršenja ljudskih i međunarodnih prava moraju dokumentirati i kazneno goniti, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Osim toga, “počinitelji” moraju platiti obnovu infrastrukture u Ukrajini, ističe se u izjavi.

Privremena predsjednica Komisije Justitia et Pax Europa Cecile Dubernet tom je prigodom izjavila: “Cilj mora biti novi europski i svjetski mirovni i sigurnosni poredak, u središtu kojega su zaštita ljudi, njihovih prava i općeg dobra. Izgradnja toga novog poretka ne smije biti na štetu pogođenih”, dodala je.

Komisija Justitia et Pax Europa predstavlja mrežu 32 komisija koje u okviru nacionalnih biskupskih konferencija upozoravaju na važna društvena pitanja poput siromaštva, ljudskih prava, mira, pomirenja, razvitka i očuvanja Božjeg stvorenja.