Budi dio naše mreže
Izbornik

Jutarnjom misom počela proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Zagreb (IKA/TU)

Jutarnje misno slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, u srijedu 31. svibnja 2023. na Kamenitim vratima predvodio je tajnik Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Zlatko Vlahek.

Fra Zlatko se u homiliji osvrnuo se na riječi zborne molitve svetkovine: „Bože, ti si nam u liku Majke Božje od Kamenitih vrata u srcu grada Zagreba dao osobit znak svoje prisutnosti“. Istaknuo je da je „prva misao koju molitva ističe, mjesto – lokacija ‚u srcu grada Zagreba‘. Ne ulazeći u povijest nerijetko napetih odnosa različitih lokacija, Gradeca i Kaptola, grada Zagreba, ovo mjesto gdje stojimo i gdje se utječemo zagovoru Blažene Djevice Marije, mjesto je povezivanja dviju lokacija, koje su tijekom povijesti težile razdvajanju.“

„Blažena Djevica Marija je upravo tu; na ovom mjestu, koje povezuje, ujedinjuje. Svojim zagovorom kao i na svadbi u Kani Galilejskoj, upravlja svome Sinu molbu potrebitog naroda, da poveže, učini čudo promjene, novog života i novoga pogleda. I mi smo potrebiti zagovora naše Majke, koja nam upravo na ovome mjestu osvješćuje i doziva u svijest tolike milosti kroz povijest kojima je Ona sama bila posrednica“, rekao je propovjednik.

Istaknuo je i drugu misao koja se nadovezuje na „srce grada Zagreba“ – čovjekovu potrebu da napravi mjesto Bogu, što se odvija u dvjema dimenzijama: mjestu, odnosno lokaciji i vremenu.

„Ovo mjesto, Srce Grada Zagreba, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, jest svetište, koje nas u našem hodu poziva da zastanemo; da se kratko pomolimo; da našoj nebeskoj Majci uputimo našu zahvalnost, našu molitvu, da joj se stavimo u zagovor pred našim važnim životnim odlukama i problemima. Ovo je svetište unutar hoda našega života, u kojem je potrebno katkada stati, zaustaviti se… Osvijestiti Božju prisutnost u našem životu, pa i onda kada žurimo na posao ili kada se vraćamo s posla ili smo u običnoj šetnji, tj. u radnjama svakodnevnog života, potrebno je kratko stati, zaustaviti se pred pogledom naše nebeske Majke koja čezne za nama majčinskom ljubavlju“, zaključio je fra Zlatko.

Na kraju slavlja domaći župnik preč. Vladimir Magić zahvalio je svima okupljenima, a posebno predvoditelju slavlja i istaknuo da današnji susret i predslavitelj povezuje dva zagrebačka svetišta: manju baziliku sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu i svetište Majke Božje od Kamenitih vrata.

Misu su suslavili i župnik grkokatoličke Župe sv. Ćirila i Metoda – Zagreb–Gornji grad o. Danijel Vranešić, povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek i pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka – Zagreb–Gornji grad vlč. Tomislav Hačko.

Na Kamenitim vratima će još biti slavljena misa u 11 sati.

Lik Majke Božje od Kamenitih vrata je nakon jutarnje mise prenesen u bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca (Kaptol 28) gdje je izložen vjernicima na štovanje. Odatle će ga mladi u 18 sati prenijeti na trg ispred zagrebačke katedrale gdje će središnje misno slavlje svetkovine u 19 sati predslaviti generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedit će hodočasnička procesija sa svijećama Bakačevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.

Uoči samoga slavlja, molitvom krunice od 18 sati i pobožnošću pred Gospinim likom, Mariji, Majci Crkve, vjernici će povjeriti XVI. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode i moliti za zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.