Budi dio naše mreže
Izbornik

Kako ponašanje roditelja utječe na razvoj ovisnosti kod djece

Zagreb (IKA)

U organizaciji Zajednice Papa Ivan XXIII. u ponedjeljak 1. travnja u Gradskoj knjižnici u Metkoviću održana je javna tribina u sklopu projekta „Nauči živjeti“ pod naslovom - Roditelji i djeca u suvremenom društvu - kako ponašanje roditelja u suvremenom društvu utječe na razvoj ovisnosti kod djece i mladih.

Predavači su bili Žana Dodig, pedagoginja i ravnateljica u OŠ don Mihovila Pavlinovića, Gordana Cavicchi, socijalna radnica Zajednice papa Ivan XXIII., Mone Ademi, pedagoginja u OŠ Vrgorac i moderatorica Maja Grgurinović, socijalna radnica Zajednice Papa Ivan XXIII.

Danas, u modernom vremenu, kada se trend ovisnosti sve više opravdava, Zajednica Papa Ivan XXIII. ovaj projekt provodi u partnerstvu s OŠ Vrgorac i OŠ don Mihovila Pavlinovića s ciljem smanjenja rizičnih faktora koji mogu dovesti do problema u ponašanju i ovisničkog ponašanja djece i mladih, čime se educiraju djeca, roditelji, prosvjetni djelatnici i svi oni koji provode vrijeme s djecom.

Gordana Cavicchi koja već 20 godina radi kao socijalna radnica u terapijskoj Zajednici Papa Ivan XXIII. u Vrgorcu istaknula je između ostalog koliko je tehnološki napredak suvremenog društva zapravo stvorio virtualnu diktaturu i kako nijedna diktatura nije toliko promovirana, pojasnivši kako „nismo stvorili civilizaciju ljubavi, već civilizaciju ovisnosti – u kojoj su se u potpunosti izokrenule vrijednosti – sve ima cijenu, a ništa nema vrijednost“. Problem ovisnosti kod djece stvara se godinama, stoga je kako su kazali, najvažnija rana intervencija u stručnim ustanovama. Četo roditelji zadovoljavaju želje a ne potrebe svoje djece, od djece rade invalide, stvorili smo odgojnu atrofiju koja vlada u društvu, rečeno je.

Rizična skupina su adolescenti, osobe s osjećajem manje vrijednosti, nedostatkom samopoštovanja, loših socijalnih prilika u obitelji te nesposobnost rješavanja konfliktnih situacija. Jako važno je provesti vrijeme s djecom, biti im primjer, poticati ih na zdrave navike, te već u prvim školskim danima skrenuti pozornost na posljedice ovisnosti bilo koje vrste. Zaključak je: „Ono što dijete i mlade najviše čuva od ovisnosti i rizičnih ponašanja je obitelj, roditeljska podrška, ljubav, vrijeme posvećeno djeci, te ponašanje roditelja kao modela“.