Budi dio naše mreže
Izbornik

Kamp za osmaše „Pozdrav iz Zavičaja!“

Zagreb (IKA)

Umjesto kampa za djecu i mlade, koji se proteklih godina održavao u župnom dvorištu Župe sv. Mateja apostola i evanđelista u Bizovcu, koji je ove godine otkazan zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, u obližnjim Ivanovcima je od 18. do 20. lipnja održan Kamp osmaša OŠ Bratoljuba Klaića iz Bizovca.

Kampu je prethodio rad na projektu tijekom „škole na daljinu“ pod nazivom Istražimo povijest vjere svog naroda putem interneta. Supervizor odlaska u prirodu i na obližnja groblja bio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, koji je organizatorima kampa dao savjete i smjernice, kako bi nakon interneta osmislili edukaciju. Bilo je poželjno naći se u prirodi i na terenu koji bi mogao „pričati“ o prošlosti zavičaja.

Organizatori kampa aktivni su članovi župnog pastorala mladih iz Bizovca, Ladimirevaca, Marjančaca i Ivanovaca na čelu s vjeroučiteljem Slavenom Školkom. Za stručno vodstvo i rad u prirodi pozvan je Jakov Mlinarević, prvostupnik Instituta za arheologiju u Londonu (UCL) te polaznik magisterija znanstvene arheologije Sveučilišta Oxford u Ujedinjenoj Kraljevini.

Situaciju i detalje organizacije kampa odredio je Civilni stožer te je na sve škole pristigao dopis iz Ministarstva prosvjete i sporta za održavanje terenske nastave, a u kojem je bilo naznačeno da svatko od sudionika mora biti u svom šatoru te se mora poštovati fizička distanca. Najboljih 11 učenika, koji su „odradili“ sve smjernice prethodnog internetskog projekta dobilo je priliku sudjelovati na kampu pod nazivom Pozdrav iz Zavičaja! koji je održan u Svetištu Hrvatske Schönstattske obitelji, uz igralište NK Dubrava u Ivanovcima.

Dogovoreni sadržaji ostvareni su tijekom tri dana. Bio je to kamp s elementima duhovnih vježbi, terenske nastave i obrazovnih sadržaja, uz puno igre i pjesme. Jedan od zacrtanih ciljeva – Druženjem obogatimo sve trenutke u kampu! („Osveta“ COVIDU 19!) – vidljivo je ostvaren. Molitveno-meditativni susreti održani su u kapelici posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji. Uz logorsku vatru tijekom dvije večeri redale su se anegdote, svjedočanstva, pjevale se pjesme…

Trodnevni program

Kamp za mlade dobio je predznak edukativni jer je „u srcu Valpovštine“ provedena povijesno-arheološka šetnja prirodom te je održana povijesno-arheološka radionica koju je vodio prvostupnik arheologije, Jakov Mlinarević. Sudionici su posjetili groblje u Ivanovcima kao i groblje u Marjančacima, gdje se nalazila crkva sv. Marije Magdalene. Koristeći novostečeno znanje uspoređivanja povijesnih i modernih mapa, locirana je moguća lokacija crkve sv. Marije Magdalene u neiskorištenom dijelu groblja u Marjančacima. Prikupljanjem površinskih nalaza, mladi su se okušali u pronalaženju dokaza prošle intenzivne ljudske aktivnosti.

Nakon „arheoloških“ koraka i promatranja, drugog dana je obrađena tema Biti kršćanin u Crkvi i društvu. Izbor životnog zvanja. Ova tema izazvala je najveće zanimanje među osmašima, a bila je obogaćena svjedočanstvima sadašnjih i bivših srednjoškolaca koji su se iz obližnjih župnih zajednica pridružili kampu kao gosti. Euharistiju je predslavio vlč. Filip Perković, „postdiplomac“ studija arheologije u Zagrebu. Mladima je tijekom kampa predstavljen i prošlogodišnji događaj u Ivanovcima pod nazivom „Noć Svetišta“, koji je okupio brojne mlade iz nadbiskupije.

Trećeg dana kampa osmaši su predstavili izabrane teme s interneta. Sve teme predstavljene su kroz učeničko izlaganje koje je obuhvaćalo i izricanje osobnog mišljenja te kritičkog osvrta na činjenice pronađene na internetu. Zaključak je izlaganja bio je kako Wikipedija površno „zna“ o hrvatskoj baštini. Polaznici su upoznati s tekućim projektom promocije i očuvanja kulturne baštine pod nazivom Hrvatsko nasljeđe. Upoznati su i s najavom da će sljedeće godine osmaši Slavonije i Baranje moći sudjelovati u istraživanju na internetu o hrvatskom nasljeđu, ali i da će najuspješniji učenici imati priliku sudjelovati u kampu na sličan način.

Razglednica Pozdrav iz Zavičaja!

Sudionici ovog „pilot projekta“ na kraju trećeg dana kampa napisali su svoju neobičnu razglednicu pod naslovom Pozdrav iz Zavičaja! s odlukom: želimo je poslati na 200 adresa, u države gdje već postoje Svetišta po uzoru na Prasvetište u gradiću Schönstatt (Njemačka). Želimo sve mlade, koji se okupljaju u njihovim marijanskim kapelicama, upoznati s istinom o svom narodu, koji je iz stoljeća u stoljeće prolazio zavidan put u očuvanju vjere u Isusa Krista i vjernosti Rimokatoličkoj Crkvi.

Kamp s osmašima i mladima iz susjednih župa u mjestu Ivanovcima potpuno je uspio. Moglo se to vidjeti u trenucima kada su pristigli i njihovi roditelji. Sljedeći susret dogovoren je u Ivanovcima 11. srpnja 2020. kada će se iznositi dojmovi. Do tada svaki je sudionik dobio domaću zadaću – „proći” molitvenu trodnevnicu pod nazivom Bog me vidi – On me voli – On me treba.