Budi dio naše mreže
Izbornik

Kandija: Proslavljeni svetkovina sv. Ilije proroka i srebrni jubilej svećeništva dr. Tomislava Markića

Kandija (IKA)

Župa Kandija kod Bugojna u jednom je danu imala trostruko slavlje, na slavlju svetkovinu sv. Ilije, zaštitnika župe, 20. srpnja podijeljen je i sakrament prve pričesti te je proslavljena dvadeset i peta obljetnica svećeništva ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića, prenio je portal Nedjelja.ba.

Proslava sv. Ilije, zaštitnika župne zajednice, okupila je vjernike u dvorište crkve da zajedno i ove godine proslave Ilindan, premda mnogi nisu mogli doći u rodni kraj zbog situacije s kojom se suočava cijeli svijet. Misu je predvodio apostolski administrator Mostarsko-duvanjske biskupije mons. Ratko Perić uz koncelebraciju 14 svećenika.

Prvu pričest primila su četiri prvopričesnika, dvije djevojčice i dva dječaka. Biskup Perić im je poručio da ostanu čiste duše kao sada, jer ovo je poseban događaj u njihovim životima te će ga dugo pamtiti. Poslao im je poruku ohrabrenja da ostanu u vjeri što god im život donio.

Župnik don Tadija Ivoš iskazao je dobrodošlicu biskupu i svim vjernicima, posebno je čestitao dr. Tomislavu Markiću koji je došao u rodni kraj svoga oca proslaviti 25 godina svećeništva. Župnik don Tadija poručio je okupljenima: „Don Tomo treba biti primjer mnogima i poticaj kako se svoje voli i ne zaboravlja“.

Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić proslavio je svoju srebrnu misu sa svojim narodom kako mu je i bila želja. Rođen je u Zagrebu, ali je svoje školske praznike uvijek provodio u Kandiji te i poslije kada god je mogao, dolazio je na svoju djedovinu. Gdje god je bio ponosno je uvijek isticao da je iz Kandije, Bugojna. Župnik je uime župljana te uime Bugojanskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ilijom Ivošem izrekao iskrenu zahvalu don Tomislavu Markiću za 25 godina svećeničkog služenja Bogu, Crkvi i hrvatskome narodu.

Biskup Perić je u propovijedi istaknuo kako cijela Bosna i Hercegovina ovaj dans slavi, jer je sv. Ilija zaštitnik ove države. Kroz prispodobe je naveo kako je važno ne prodavati svoju djedovinu, zemlju svojih predaka jer to znači kao da prodajemo i te ljude. „Što god uradio u životu, vratit će ti se u krilo. Pravda znači izravnjavanje. Možda nam se neće odmah vratit, ni za vrijeme ovozemljaskog života, ali Bog ima vječnost da nam se vrati po našim djelima“, rekao je biskup Perić.

Na samome kraju i dr. Markić zahvalio je okupljenima, istaknuvši kako su „korijeni važni i da su upravo oni koji su ostali ovdje na ognjištima naši korijeni“. „Vi nam dajte snagu, vi ste naše korijenje“, poručio je okupljenima dr. Markić. S obzirom da je don Tomislav u službi koja je vezana za iseljeništvo on tvrdi: „naša budućnost je u povezanosti, povezanost s vama koji ste ostali“.

Župa Kandija kod Bugojna, povratnička je župa koja je za vrijeme rata preživjela velika stradanja. Danas župa ima oko 500 vjernika što je višestruko manje nego prije rata. Premda su pretrpjeli ratne nedaće, a sada se suočavaju i s problemom odlaska, tu još ima djece koji su simbol nade. Zbor koji čine mladi i djeca iz zajednice te ministranti nada su za bolju budućnost.