Budi dio naše mreže
Izbornik

Kaniža: Proslava 400. obljetnice mučeništva sv. Jozafata Kunceviča

Kaniža (IKA)

Proslava 400. obljetnice mučeništva sv. Jozafata Kunceviča, biskupa Polocke nadbiskupije (1623.-2023.) završena je u nedjelju 26. studenog u grkokatoličkoj Župi Rođenja Presvete Bogorodice u Kaniži kod Slavonskog Broda.

Svečanu arhijerejsku liturgiju predvodio je križevački vladika Milan Stipić. Uz domaćeg župnika Andreja Luchina, koji je prije godinu i pol dana iz Ukrajine s obitelji došao u Kanižu, suslavila su šestorica grkokatoličkim svećenika, a posluživala su dvojica grkokatoličkih đakona.

Vladika Stipić na početku je liturgije blagoslovio novopostavljeni  ikonostas – oltarnu pregradu s ikonama u crkvama bizantskog katoličkog obreda – izrađenog i nedavno dovezenog iz Ukrajine, a  dar je Križevačke eparhije i vjernika te župe, kao i sveti prijestol –oltar te proskomidikon – stolić za pripravu svetih darova – i tetrapodion – stolić u lađi crkve za ikonu – koji su obnovili domaći majstori. Pojašnjavajući značenje ikonostasa, vladika Stipić je naglasio kako je to „Evanđelje u slikama koje nas uvodi u dubinu molitve, vizualno prikazuje otajstvo naše vjere te čuva svetište koje je posebno mjesto Božje blizine i Božjega duha“.

Ocrtavajući život i djelo sv. Jozafata, vladika Stipić je naglasio kako se taj veliki svetac posebno zalagao za jedinstvo istočne i zapadne Katoličke Crkve.  „Politički neprijatelji kršćanskog jedinstva prijetili su svetom Jozafatu i zastrašivali ga. Budući je bio postojan i hrabar, na kraju je stradao mučeničkom smrću. Sveti Jozafat – Ukrajinac vrlo je obljubljen među ukrajinskim grkokatolicima te je njegovo štovanje došlo i među nas u Hrvatskoj. Nama je simbolično da danas, kada Crkva rimskoga obreda slavi Krista Kralja, mi slavimo obljetnicu mučeništva sv. Jozafata, koji se nije htio prikloniti nijednom zemaljskom kraljevstvu, nego je umro za Krista svoga istinskoga Kralja za kojeg je čitav život živio i kome je jedino iskreno služio“, rekao je, uz ostalo, vladika Stipić.

U pozdravnoj riječi župnik Luchin zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji, kao i Hrvatskoj radio televiziji koja je izravno prenosila slavlje. Zahvalio je i svojim župljanima te posebno članicama UKUD-a „Taras Ševčenko“, koje su bile odjevene u ukrajinsku narodnu nošnju.

Bogoslovi iz papinskog ukrajinskog zavoda sv. Jozafata u Rimu i bogoslovi Križevačke eparhije te župni zbor pjevanjem su animirali slavlje. Ikona sv. Jozafata izrađena u Ukrajini i njegove moći, koji su kroz mjesec dana hodočastili po grkokatoličkim župama Slavonskog dekanata, od sada će u crkvi u Kaniži biti izloženi vjernicima na javno čašćenje.