Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonska vizitacija u Župi Svih svetih u Đakovu

Đakovo (IKA)

U đakovačkoj Župi Svih Svetih u četvrtak, 23. ožujka upriličena je kanonska vizitacija. Župu je pohodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup i mons. Luka Marijanović, konvizitator u pratnji vlč. Domagoja Lackovića.

Vizitacija je počela u župnoj crkvi Svih Svetih molitvom pred Presvetim. Zatim se nadbiskup uputio na susret s voditeljicama i suradnicima Centra s dnevnim boravkom za starije „Amadea“, sestrama sv. Križa – voditeljicama Franjevačkog svjetovnog reda, Terezijinim krugom, Framom i Domom duhovne pomoći. Sestre su predstavile i upoznale nadbiskupa sa svojim radom kojim pridonose kvaliteti i raznovrsnosti ponude za razne skupine vjernika.

Tijekom prijepodneva vizitacija je nastavljena u župnim prostorima susretom s vjeroučiteljima i katehetama te voditeljima Misijskog centra, Udruge Vjera i svjetlo, Djela Marijina, Šenštatskog pokreta, Žive krunice, Mreže molitelja za zvanja, Trajnog euharistijskog klanjanja, molitvenih zajednica Milosrdni Isus, Dva Srca, Injigo i Inicijative „40 dana za život“. Nadbiskup je također pregledao župnu administraciju i susreo se sa zaposlenicom u župnom uredu Mandom Meščić.

Poslijepodnevni dio vizitacije počeo je s predstavnicima lokalne zajednice Bračnih susreta koja ima 40 aktivnih bračnih parova. Koordinatori su se požalili da trenutačno nemaju svećenika u timu i molili su nadbiskupa da im pomogne u tome.

Budući da župa ima vrlo velik broj vjeroučitelja i u drugom dijelu dana bilo je vrijeme za susret s katehetama i vjeroučiteljima te članovima Odbora ŽPV-a za naviještanje. Uslijedili su susreti s članovima Odbora ŽPV-a za liturgijski i molitveni život te članovima Odbora za Caritas i udruge sv. Vinka koja brine za potrebite u župi. Članovi Župnog ekonomskog vijeća također su se susreli s nadbiskupom.

Središnji dio kanonskoga pohoda bila je večernja misa koju je predvodio nadbiskup Hranić u koncelebraciji s preč. Ivanom Lenićem, župnikom, mons. Lukom Marijanovićem, vlč. Domagojem Vidakovićem, župnim vikarom i vlč. Domagojem Lackovićem.

Nadbiskup je u propovijedi govorio o sinodalnosti te da su aktivni župljani potpora i pokretači svih aktivnosti u samoj župi i da bez tog doprinosa i otvorenosti prema Gospodinu župa ne bi bila ovo što jest. Rekao je: „Nitko ne bi smio biti isključen iz Crkve, već ga treba prihvaćati svojim otvorenim srcem, radošću koju nosimo i srcem kojim smo osjetili da možemo dati jedan dio sebe i svog vremena za našeg Gospodina i za našu župnu zajednicu. Vi ste se prihvatili toga da budete članovi određenih vijeća, birani od župljana.“

Nadbiskup je zahvalio svim nositeljima aktivnoga života župe, a napose Milosrdnim sestrama sv. Križa. Rekao je da ni on, a ni župnik ni župa ne bi mogli bez župljana i njihova doprinosa župnom životu. Bračni par Fabijančić, oboje članovi ŽPV-a, u ime župne zajednice zahvalili su nadbiskupu Hraniću za cjelodnevni posjet župi predavši mu cvijeće i košaru s domaćim proizvodima te su mu čestitali rođendan koji je bio ovih dana.

Nakon mise mons. Hranić je u katedrali još susreo članice Zbora Santo, članove Biblijske skupine, pazitelje katedrale te čitače Božje Riječi. I njima je zahvalio što svojim trudom liturgijska slavlja čine skladnim, lijepim i potpunim. Kanonska vizitacija župe završila je osobnim susret nadbiskupa sa župnikom i župnim vikarom.