Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonski pohod Župi sv. Luke u Josipovcu

Josipovac (IKA/TU DJOS)

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić pohodio je u petak, 1. ožujka 2024., u pratnji kancelara Nadbiskupskog ordinarijata mr. Darija Hrge, Župu sv. Luke u Josipovcu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Biskupa Ćurića i konvizitatora Hrgu dočekali su župnik Mario Žigman, pastoralni suradnik dr. Ivan Benaković i molitelji Žive krunice. Zajedno su se okupili u crkvi gdje su izmolili Srednji čas, a pomoćni biskup je održao nagovor o ljepoti i značenju službe časova. Ankica Jurković predstavila je zajednicu Žive krunice kroz njezinu povijest te osnutak u župnoj zajednici. Biskup je ohrabrio molitelje da i dalje ustraju u molitvi za potrebe Crkve i društva.

Osim s moliteljima Žive krunice biskup je razgovarao s domarom Josipom Kovačem koji se brine za uređenje okoliša oko crkve te s pastoralnim suradnikom Benkovićem i župnikom Žigmanom. Nakon razgovora pregledali su župnu kuću, a župnik je istaknuo potrebu za obnovom zvonika župne crkve zbog lošeg stanja uzrokovanog kondenzacijskom vlagom.

Nastavak susreta je bio u 15 sati s članovima Pastoralnog vijeća i njegovim odborima: za naviještanje, liturgijski i molitveni život te karitativno djelovanje. Biskup se susreo sa svakim Odborom te rastumačio njihovu ulogu i značenje u životu župne zajednice.

Prije pobožnosti križnoga puta s biskupom su se susreli članovi Župnog ekonomskog vijeća gdje su analizirali petogodišnje financijsko poslovanje Župe. Pobožnost križnog puta predvodili su liturgijski čitači.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ćurić, a koncelebrirali su konvizitator Hrga, župnik Žigman i dr. Benaković. U homiliji biskup je naglasio citirajući papu Franju „da je korizma vrijeme vjere, odnosno vrijeme u kojem se Boga prima u svoj život i omogućuje da se nastani među nama. Trebamo shvatiti da Bog nije udaljeni stranac već u Isusu darovani Bog, djelotvorna i konkretna riječ koja nas poziva na nasljedovanje. Biblijska nam pouka pokazuje kako Bog uvijek pronalazi putove da čovjeku progovori i da ga povede spasenju“.

Po završetku euharistijskog slavlja biskup se susreo s ministrantima, pjevačima i mladima. Završetak kanonske vizitacije zaključen je pregledom župnih knjiga te zajedničkom molitvom časoslova, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.