Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapele posvećene sv. Josipu: Grdanjci, župa Lug Samoborski

Grdanjci (IKA)

U Godini sv. Josipa, koju je papa Franjo proglasio 8. prosinca 2020. Apostolskim pismom „Patris Corde“ povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije tijekom srpnja i kolovoza donosi prikaze kapela posvećenih sv. Josipu.

Uz Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Peta se predstavlja kapela u Grdanjcima.

Kapela Sv. Josipa u Grdanjcima izgrađena je zalaganjem mještana Grdanjaca i donacijama dobrotvora. Površine je 35 m2. Blagoslovio ju je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić 19. ožujka 2010. godine. Zemljište za kapelu, koje je preneseno na župu darovali su mještani sela Grdanjci: Dragica, Ivica i Anastazija Grdanjski. Godine 2020. napravljena je i ograda oko kapele. Euharistijska slavlja u njoj su na blagdan sv. Josipa i Velike Gospe, a u svibnju i listopadu se u njoj mole razne pobožnosti.

Oltar
Oltar je izgrađen od kamena i dar je klesarstva „Jerbić“, vlasnika Mate Jerbića iz Svete Nedelje.

Inventar kapele:
– kip sv. Josipa u niši iznad ulaza u kapelicu – dar poglavarstva Grada Samobora,
– kip sv. Antuna Padovanskog na desnom prozoru u svetištu
– kip Majke Bože s desne strane oltara,
– kip sv. Josipa s lijeve strane oltara,
– drveni križ iza oltara,
– slike križnog puta,
– osam  zidnih svjetiljki, reflektor iznad svetišta,
– svijećnjak,
– elektrificirano zvono u zvoniku kapele. Dar župe Sv. Ivana Krstitelja.