Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapele posvećene sv. Josipu: Završje Netretićko

Završje Netretićko (IKA)

U Godini sv. Josipa, koju je papa Franjo proglasio 8. prosinca 2020. Apostolskim pismom „Patris Corde“ povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije tijekom srpnja i kolovoza donosi prikaze kapela posvećenih sv. Josipu.

Uz Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Četvrta se predstavlja kapela u Završju Netretićkom.

Župa Uzvišenja Svetoga Križa u Završju župa je Ozaljsko-lipničkog dekanata. Spominje se u statutu Zagrebačke biskupije iz 1334. godine. Velika župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa i župno groblje nalaze se na vrhu završkog brda koje je jedna od najviših kota u tom dijelu Karlovačke županije. Župa Uzvišenja Svetoga Križa obuhvaća veći dio općine Netretić, dio područja grada Ozlja (naselja Tomašnica i Grdun) te dio područja grada Karlovca (naselja Zadobarje i Gornje Stative).

Uz župnu crkvu Uzvišenja Svetoga Križa i kapelicu sv. Josipa u Završju, završkoj župi pripadaju i kapelica sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju s mjesnim grobljem, kapelica sv. Marka u Gornjim Stativama s mjesnim grobljem, kapelice sv. Nikole u Velikom Modruš Potoku te kapelica sv. Jurja u Brajakovom Brdu.

Župa Uzvišenja Svetoga Križa – Završje Netretićko poznata je po tome što se u njoj dugo održalo glagoljaštvo i glagoljsko hrvatsko pismo, a vizita župe 1686. godine kaže da u župi nema latinskog misala, već samo glagoljski.

Kapela svetog Josipa smještena je izvan naselja, podno župne crkve Uzvišenja Svetoga Križa. Uz kapelu se nekada nalazilo i groblje. Jednobrodna je, pravokutnog tlocrta sa sakristijom i zvonikom. Kapela je sagrađena 1709. godine, a predmnijeva se da je građena na temeljima starije crkve. Obnovljena je 1745. godine kada je dograđen masivni zvonik koji pokriva veći dio glavnog pročelja na kojem je uklesana godina gradnje. Izvorni barokni inventar nije sačuvan, a na mjestu glavnog oltara u svetištu nalazi se oltar tirolske provincije s prijelaza 19. u 20. stoljeće.

U kapeli se 2019. godine gradi drveni kor koji je nekada bio u kapeli, ali je zbog starosti bio srušen. Kurija župnog dvora nalazi se u neposrednoj blizini kapele. Zbog izuzetnog položaja u prostoru, očuvanih povijesnih građevinskih struktura i povijesno-umjetničkog značaja barokni sklop kapele i kurije župnog dvora nalaze se pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.