Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Becciu dobio Papin poziv na konzistorij

Vatikan (IKA)

Kardinal Giovanni Angelo Becciu objavio je da je primio poziv pape Franje za sudjelovanje na konzistoriju 27. kolovoza 2022., prenio je Vatican News.

Kardinal Becciu sudjelovat će na konzistoriju za imenovanje novih kardinala koji je sazvao Sveti Otac, te u razgovorima u idućim danima o reformi Rimske kurije. Vijest je objavio sam kardinal koji se je u rujnu 2020. odrekao prava vezanih uz kardinalski naslov, slijedom pravnih aktivnosti koje su nad njim poduzete. Predslaveći misu u Golfo Aranciju na Sardiniji, gdje je nekoliko dana proveo na odmoru, okupljenima je rekao da je primio Papin poziv.

Izvori u Vatikanu objasnili su da se kardinalska prava ne odnose na sudjelovanje u životu Crkve; kršćani su pozvani da u njemu imaju udjela, u skladu sa svojim stanjem. U slučaju kardinala to može uključivati poziv – ponekad osobni – da prisustvuju nekim, za njih rezerviranim, sastancima.

Kardinal Becciu (74) jedan je od optuženika u sudskom procesu koji je pokrenut 27. srpnja 2020., zbog događaja povezanih s financijskim ulaganjima Državnog tajništva u Londonu. Proces će se nakon ljetne stanke nastaviti 29. i 30. rujna, a u listopadu će se održati još sedam ročišta. Kardinal je optužen za pronevjeru i zlouporabu položaja. Uvijek je tvrdio da je „žrtva zavjere“ protiv njega. Tijekom suđenja, nakon što je triput svjedočio, branio se tvrdeći da je riječ o „neutemeljenim optužbama“.

Papi Franji je 24. rujna 2020. podnio ostavku na službu prefekta Kongregacije za kauze svetaca, koju je obnašao od 2018., nakon što je sedam godina bio dužnosnik u Državnom tajništvu. Tijekom iste audijencije odrekao se prava vezanih uz kardinalat, ali je zadržao kardinalski naslov, objavio je Vatican News.