Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić blagoslovio novu župnu kuću u Župi sv. Marka Križevčanina

Zagreb (IKA)

U nedjelju 16. listopada zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj Župi sv. Marka Križevčanina povodom blagoslova nove župne kuće.

Na misnom slavlju koncelebrirali su preč. Damir Bačun, župnik Župe sv. Marka Križevčanina te svećenici iz Trešnjevačkog dekanata i drugih susjednih župa.

Na početku mise preč. Bačun uputio je riječi pozdrava: „Uzoriti gospodine kardinale, velika mi je čast i radost pozdraviti vas u svoje osobno ime i u ime svih župljana Župe sv. Marka Križevčanina. Primamo vas s osobitim poštovanjem i ljubavlju. Radosni smo što ćemo danas zajedno s vama slaviti ovu euharistiju, a nakon nje blagosloviti i našu novu župnu kuću. Radosni smo i što se ovaj susret dogodio upravo u ovoj godini kada naša župa slavi 85. godinu svoga postojanja, a ujedno i vi kao zagrebački nadbiskup slavite 25. godinu svog pastirskog vođenja Zagrebačke nadbiskupije, na čemu vam od srca čestitamo. Uvijek s ponosom ističemo kako je Župu sv. Marka Križevčanina osnovao bl. Alojzije Stepinac, 7. studenog 1937. godine. Ubrzo nakon osnutka Župe počela je i gradnja crkve, koju je najvećim dijelom, uz donatore i župljane, financirala upravo Zagrebačka nadbiskupija na čelu s bl. Alojzijem Stepincem. Ono što nikad nije bilo dovršeno je stambeni prostor za svećenike. Zalaganjem mojih prethodnika završeni su svi projekti za novu župnu kuću koja se počela graditi u jesen 2016. godine.“

Kardinal Bozanić zahvalio se na uvodnim riječima župnika i pozdravio sve nazočne svećenike, a osobito krizmanike, djecu, mlade i sve vjernike. „Drago mi je da ovu svetu misu danas zajedno slavimo i to u jednoj posebnoj prigodi, da ujedno na kraju svete mise blagoslovimo novu župnu kuću. Ovdje smo zajedno da molimo Božji blagoslov za sve nas, osobito za naše obitelji. Jer obitelj je jedna mala kućna crkva koja gradi veliku crkvu – župnu, nadbiskupijsku i opću crkvu“, naglasio je Kardinal.

Na početku svoje homilije kardinal Bozanić osvrnuo se na riječi prvog čitanja i važnost molitve, ponajprije zajedničke molitve u obitelji. „Koliko je važna zajednička molitva u obitelji! Ona je puno važnija nego pojedinačna molitva pojedinog člana obitelji jer zajednička molitva otvara čitavu obitelj Duhu Svetomu i tada ulazi ozračje Duha Svetoga u to obiteljsko zajedništvo. Blagoslovljene obitelji koje zajedno mole! Važno je da dijete osjeti kako mole i otac i majka zajedno s njime. Zajednička molitva obitelji je poseban blagoslov obitelji. Stoga, nemojmo svoju obitelj osiromašiti u tom duhu“, rekao je kardinal Bozanić.

Tumačeći evanđelje, kardinal Bozanić posebno je istaknuo važnost neprestane molitve, ali i ulogu vjere u čuvanju molitvenog stava. „Današnje evanđelje završava jednom rečenicom koja može izgledati i izazovno. Ona glasi: ‘Kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?’ (Lk, 18, 8). Što nam to Isusovo pitanje govori? Ono ima veze s onime što smo čuli u prvom dijelu evanđelja“, rekao je Kardinal i nastavio: „Molitva i vjera idu zajedno. Gdje je vjera, tamo se moli. Gdje se moli, hrani se i jača vjera. Isus nam kaže da treba moliti neprestano. Potrebno je gajiti taj duh molitvene otvorenosti. Treba stalno čuvati molitveni stav.“ U nastavku je istaknuo važnost usmjeravanja svojih misli i riječi prema Isusu, kroz jutarnju i dnevnu molitvu kako bismo ostali u molitvenoj vezi s Bogom.

Na kraju svoje homilije kardinal Bozanić istaknuo je primjer Ivana Pavla II. kao osobe koje je neprestano bila uronjena u molitvu. „Upravo na današnji dan prije 44 godine je krakovski nadbiskup izabran za papu. Za njega je njegov bliski suradnik u jednom intervju rekao da ga pamti po mnogo stvari, jer je dao pečat ne samo crkvenoj nego i svjetskoj povijesti. Ono što je posebno naglasio je da je on na neki način bio stalno uronjen u molitvu. Rekao je za njega da je on bio pravi mistik. Ja to mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. Bio je to 3. listopada 1998. kada smo se vozili preko Sljemena, iz Zagreba za Mariju Bistricu na beatifikaciju kardinala Alojzija Stepinca. U autu smo bili papa, njegov tajnik kardinal Dziwisz, vozač i ja. Mi smo razgovarali, međutim osjetio sam da je s vremena na vrijeme on u nečem više, da je uronjen u molitvu. Tu sam osobno doživio što znači biti blizu čovjeka koji je mistik. Koji je prisutan, ali je i u Bogu. To je posebna milost“, zaključio je kardinal Bozanić i potaknuo prisutne župljane da svaki dan žive za Boga.

Na kraju euharistijskog slavlja preč. Bačun uputio je riječi zahvale i izrazio radost zbog ovog velikog dana i svečanosti povodom 85. obljetnice Župe, kao i blagoslova nove župne kuće. Naglasio je kako je nakon 85 godina župa dobila župnu kuću koja je adekvatna za smještaj svećenika. Zahvalio se i bivšim župnicima, preč. dr. Marijanu Franjčiću i mr. sc. Marijanu Kušeniću, donatorima, župljanima, kao i Zagrebačkoj nadbiskupiji koja je novčano pomogla. „Kao što je bl. Alojzije Stepinac svesrdno pomagao u izgradnji ove župne crkve, tako ste i vi pomogli u izgradnji naše župne kuće, te se istom pastirskom brigom brinete za našu župnu zajednicu na čemu vam od srca hvala“, rekao je preč. Bačun. Mladi iz župe predali su Kardinalu poklon u ime cijele župne zajednice i svećenika Trešnjevačkog dekanata – buket s 25 ruža koje simboliziraju 25 godina Kardinalove pastirske brige za Nadbiskupiju i sliku Vladimira Vlatka Blažanovića Posljednja večera.