Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić čestitao 25. obljetnicu biskupskog ređenja mons. Mrzljaku i mons. Košiću

Zagreb (IKA)

Umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je 25. obljetnicu biskupskog ređenja umirovljenom varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku i sisačkom biskupu Vladi Košiću koju su proslavili 6. veljače 2024. u Krašiću. Čestitku prenosimo u cijelosti.

Časnoj braći u biskupstvu

Mons. Josipu Mrzljaku, biskupu varaždinskom u miru

Mons. Vladi Košiću, biskupu sisačkom

Dragi biskupi, Josipe i Vlado!

Danas sam želio biti s Vama, Vašom rodbinom i prijateljima, subraćom biskupima i svećenicima te svekolikim pukom Božjim sabranim u župnoj crkvi u Krašiću na slavlju 25. obljetnice Vašega biskupskoga ređenja, ali mi to zdravstveni razlozi ne savjetuju. Razumijete da sam ipak i molitveno i u mislima s Vama, prebirući u svom srcu lijepe spomene na Slavlje u našoj Prvostolnici u kojem su Zagrebačkoj nadbiskupiji darovana dva nova biskupa. Obnavljam spomen na tada očitovanu radost Vašeg prvog suposvetitelja, sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa u miru, kao i Vašeg drugog suposvetitelja, prvog apostolskog nuncija u Hrvatskoj, mons. Giulia Einaudia, istinskoga prijatelja hrvatskoga naroda.

U bratskom zajedništvu u Zagrebu, 29. prosinca 2023. godine, spomenuli smo se dana kada Vas je sveti papa Ivan Pavao II. imenovao pomoćnim biskupima zagrebačkim i zajedno komemorirali tu značajnu obljetnicu.

Dok zahvaljujem dobrom Bogu za dar Vašega života, poziva i službe, želim i ovom prilikom izreći zahvalnost Vama na Vašem vjernom vršenju službe pomoćnog biskupa zagrebačkoga, na Vašoj bezuvjetnoj raspoloživosti i spremnosti prihvati zadatke službe u zgodno i nezgodno vrijeme.

Josipe i Vlado, Vas je biskupska služba povezala vjernički i ljudski. U biskupskom se ređenju rodilo novo prijateljstvo ukorijenjeno u sakramentu apostolskog nasljedstva. Čini mi se da su Vam biskupske staze osvjetljavali sveti apostoli Petar i Pavao, koji, iako različiti po karakteru, životnom putu i misiji, bratski osvojiše mučenički vijenac i štovanje vjernika.

Gledajući Vas narod je Božji radosno primjećivao: oni su zajedno i u službi i na šetnji. Vi svjedočite u različitosti karaktera bogatstvo Božjih darova, a u različitosti životne dobi generacijsku povezanost. Istinsko biskupsko zajedništvo najjača je propovijed Crkve.

Dragi jubilarci, Josipe i Vlado, Vi spadate među prve darove beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, te je i svekolika Vaša biskupska služba opečaćena našim Blaženikom. Stoga je hvalevrijedno što ste izabrali za slavlje svojega biskupskoga jubileja mjesto našega crkvenoga zajedništva i povezanosti, Krašić, koji zrači i privlači svetošću blaženoga Alojzija Stepinca.

Dragi biskupi, Josipe i Vlado, čestitam Vam, radujem se s Vama i zahvaljujem Bogu za Vas!

+ Josip kard. Bozanić, v.r.

U Zagrebu, 6. veljače 2024. godine.