Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić kao član Kongregacije za katolički odgoj sudjelovao na audijenciji s papom Franjom

Vatikan (IKA)

Na završetku plenarnog zasjedanja Kongregacije za katolički odgoj, u četvrtak 20. veljače u Vatikanu, članove Kongregacije među kojima je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u audijenciju papa Franjo.

U govoru članovima Kongregacije papa Franjo naglasio je da odgoj treba biti snažno usmjeren ka izgradnji mira i sposoban u središte svog djelovanja uvijek staviti čovjeka u njegovoj cjelovitosti kako bi se zaustavila kultura odbacivanja, a pospješila kultura uključivanja, te stvorila istinski ljudska zajednica.
Papa Franjo istaknuo je da je odgoj dinamičan proces koji ima za cilj dovesti osobu do svjetla. „To je nadasve poseban proces čije ga karakteristike čine procesom rasta usmjerenim cjelovitom razvoju osobe u njezinoj individualnoj i socijalnoj dimenziji“, rekao je Sveti Otac.
Govoreći o odgojnoj metodi, papa Franjo je rekao da odgajanje podrazumijeva timski rad te ono nije nikad djelo jedne osobe ili institucije. „Upravo je ta timska dimenzija odgoja već dugo vremena u krizi“, rekao je papa Franjo. Kako bi se postigli odgojni ciljevi, zaključio je Sveti Otac, potrebna je hrabrost. „Hrabrost da se ulože najbolja sredstva i snage. Hrabrost formirati osobe koje su spremne staviti se u službu zajednice. Hrabrost dobro platiti odgajatelje“, rekao je papa Franjo.
Zasjedanje Kongregacije za katolički odgoj počelo je u ponedjeljak 17. veljače, a u radu sjednica svojim je interventima sudjelovao i kardinal Bozanić, izvijestili su Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije i Vatican News.

FOTO: © Servizio Fotografico – Vatican Media