Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić: Mladi su svjedoci dobra, znak i jamstvo naše nade

Zagreb (IKA)

Euharistijskim slavljem koje je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, započela je proslava Dana Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prije početka slavlja, okupljenima u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova obratio se rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, koji je kardinalu izrazio dobrodošlicu te zahvalio za ljubav koju očituje. „Neka danas Vaša riječ, Vaša molitva i Vaša sveta služba, po otajstvu Božje Riječi i Kristova Tijela, bude okrepa našoj vjeri i svjetlo svima koji žele živjeti put Istine u ovom svetom vremenu došašća“, rekao je rektor.

U homiliji kardinal Bozanić kazao je da svetkovina Bezgrešnog začeća otvara vrata prema Božiću te da je riječ o radosnoj svetkovini koja unosi toplinu i jednostavnost bez ikakve napetosti. Tumačeći grčku riječ Presbitero, koju, kako je rekao, često poistovjećujemo sa svećenicima, kardinal je istaknuo da se ona prije svega odnosi na ono što je prvo u odnosu na Boga i čovjeka – na dobro. Na početku svega je dobro i od Boga dolazi svako dobro i to uvijek iznova tijekom povijesti Bog potvrđuje, rekao je kardinal te nastavio: „Dobro počinje od djeteta, od mladih, oni su još neiskvareni zlom jer je prvo dobro, a tek poslije dolazi zlo. To je ono što nam naglašava i današnja Riječ Božja u poslanici Efežanima: da je Bog onaj koji nas je zamilovao“.

Kardinal se osvrnuo na prvo čitanje i pitanje koje Bog upućuje Adamu: „Gdje si?“ Pitanje je to, nastavio je kardinal, koje svakome od nas Bog postavlja i to u odnosu na dobro koje smo primili i koje nezasluženo baštinimo od Boga. I danas, vi dragi mladi, postavite sebi pitanje: „Gdje sam ja u odnosu na dobro koje sam dobio od Boga?“ Kardinal je istaknuo kako u istom tom odlomku piše da Bog ne proklinje ni Adama ni Evu, nego zmiju koja je simbol zla. „Dragi sjemeništarci, zlo je problem. Nemojmo nikada dopustiti da uspostavimo prijateljstvo sa zmijom, sa zlom, sa zlim. Premda zlo u povijesti djeluje, čovjek treba od njega bježati, kajati se, iznova započinjati, ali nikada ne uspostavljati prijateljstvo za zlim“, rekao je kardinal sjemeništarcima.

Govoreći o evanđeoskom ulomku koji donosi prizor Navještenja, kardinal je naglasio kako se ono može „lako proširiti na svakoga od nas“. U tom Marijinu blagoslovu i mi svi participiramo, mi smo dionici tog blagoslova. Mi ne možemo reći da grijeha nemamo, ali imamo sredstva, milost i snagu da nas Bog od toga oslobodi i oslobađa, rekao je kardinal.

Marija nam pokazuje put. Ona ne razumije i pita kako će to biti, a odgovor je: „Evo službenice Gospodnje“. Dragi vjernici, neka svatko od nas s Marijom odgovori: „Evo službenice, evo službenika Gospodnjeg, neka mi bude po tvojoj riječi“, zaključio je kardinal homiliju.

Prije završnog blagoslova, rektor sjemeništa izrekao je molitvu pred slikom Presvete Bogorodice s Djetetom Isusom te preporučio sjemenište i okupljene vjernike njezinu moćnom zagovoru. Okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić te roditelje sjemeništaraca pozvao da svoju djecu ne samo poučavaju, nego i da pomažu ono dobro koje je Bog zasadio i stavio u srca njihove djece. U susretu s mladima osjećam da su oni svjedoci dobra koje nose. Oni su znak i jamstvo naše nade.

Dragi mladi, pozivam vas da pripremu za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine iskoristite kao prigodu za navješćivanje dobra u našem svijetu, potaknuo je kardinal.

Na kraju euharistijskog slavlja, sjemeništarci su u znak zahvale kardinalu uručili poklon – umjetničko djelo izrađeno tehnikom bakropisa „Raspeti Krist“ autora Željka Marekovića Mareka. U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren, odgojitelji u Sjemeništu vlč. Petar Mlakar i vlč. Goran Bužak, preč. Josip Golubić, vlč. Ivan Valentić, vlč. Tomislav Kralj, vlč. Luka Slijepčević i vlč. Ivan Lukić.

Euharistijsko slavlje animirao je zbor sjemeništaraca predvođen prof. Božidarom Ljubenkom.

Proslava Dana sjemeništa završit će 9. prosinca, adventskim koncertom u 19 sati u sjemenišnoj crkvi na kojem će sudjelovati Oratorijski zbor crkve sv. Marka s Gornjeg grada „Cantores sancti Marci“ te ansambl „Antiphonus“, pod ravnanjem umjetničkog voditelja i dirigenta mo Tomislava Fačinija. Na orguljama će svirati mo Pavao Mašić.