Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić pohvalio sudionike volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“

Karlovac (IKA)

Predvodeći na Misijsku nedjelju, 20. listopada, euharistijsko slavlje 50. obljetnice župe Sveta Tri kralja na Baniji u Karlovcu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohvalio je sve mlade koji su se prošloga vikenda, tj. od 17. listopada do 20. listopada, odazvali i sudjelovali u međunarodnoj volonterskoj akciji "72 sata bez kompromisa", a koja se je održala u 11 hrvatskih gradova i općina.

“Poručio bih našim mladima u Karlovcu, mladima diljem Zagrebačke nadbiskupije i domovine – bez kompromisa! Što to znači ’72 sata bez kompromisa’? Znači, bez kompromisa činiti dobro i to je ono što Isus danas pohvaljuje“, rekao je kardinal.

Volonterski maraton započeo je diljem Hrvatske u večernjim misama u četvrtak 17. listopada. U Karlovcu je započeo misom u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa, a završio 20. listopada na misnoj proslavi 50-te godine postojanja župe Banija. Tijekom tri dana, odnosno 72 sata, Karlovčani su darovali svoje vrijeme drugima, onima najpotrebnijima oko sebe. Akcije su se odvijale tijekom petka, 18. i subote 19. listopada. Od jutarnjih sati, tijekom ta dva dana, volonteri su pomagali na raznim lokacijama u gradu. Bojali su zidove, izrađivali kreativne ukrase, činili dobra djela drugima te uljepšavali okoliš. Domišljati volonteri organizirali su razne akcije, a dali su im i zanimljive nazive, poput: Mudrost starih i snaga mladih, Dokolica i okolica, Farba(i)je, Nazorovi muškarci, Maštaonica, kreativKA, Nazorova djeca, ekočistKA, Sovice te Milosrđe nam je milo.

U Karlovcu je 115 mladih sudjelovalo u 16 akcija. Projekt „72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji okuplja tisuće mladih volontera koji daju svoje vrijeme i vještine za dobrobit zajednice u kojoj žive. Kako se probudila ideja za pokretanjem projekta u Karlovcu, kazala je voditeljica projekta u Karlovcu Ivana Vranešić: „U Karlovcu se već duže vrijeme jedna skupina mladih pod nazivom ‘Zamak’ okuplja i organizira razne projekte. Družimo se s mladima i starijima, a ovo smo vidjeli kao dobru priliku da u svoj radi i ideje uključimo i druge mlade te da na taj način pomognemo cijeloj zajednici u Karlovcu. Kroz projekt smo htjeli promovirati zajedništvo, beskompromisnost, kreativnost i volonterstvo u društvu i među mladima“.

Cilj projekta je beskompromisno dati sebe drugome, izbjeći komfornost modernog društva, izaći na ulice među ljude i činiti remek-djela ljubavi prema bližnjemu.