Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predslavio misu na susretu generalnih tajnika

Zagreb (IKA)

Potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je prvoga dana 49. susreta generalnih tajnika europskih biskupskih konferencija, u četvrtak 30. lipnja, misu u kapeli u zgradi HBK u Zagrebu.

Osvrnuvši se na naviješteni evanđeoski ulomak o ozdravljenju paralitičara (Mt 9, 1 – 8), kardinal je istaknuo kontrast između kretanja i nepokretnosti. „Isus je u stalnome pokretu i susreće uzetoga. Kod paralitičara možemo vidjeti posljedice nepomičnosti i paralizu čovjeka, nesposobnost kretanja, osobito one da ide prema drugima, da svoj život stavi u službu drugih.“

Kardinal Bozanić je citiravši papu Franju naglasio da Crkva treba ići prema drugima i slušati njihove potrebe. „Crkva ispunjava svoju zadaću ponajprije kad svjedoči, riječju i djelom, milosrđe koje je sama primila kao darovano (Praedicate Evangelium 1).“

„Čudo sadržano u riječima ‚ustani i hodi‘ ponovno se ponavlja u milosti i snazi Duha Svetoga koji ujedinjuje kretanje čovjeka prema Gospodinovu vazmenom otajstvu. To je život Crkve, ono što Crkva živi i naviješta. To je Crkva na putu, koja okuplja i pokreće ljude do kojih dolazi milost. Da bi Crkva ostala na pravome sinodskom putu, pozvana je uvijek iznova vraćati se u milost Božju. Tu sve počinje. Tu se nalazi istinska Božja prisutnost, tu se susreće ono što je autentično“ ,poručio je zagrebački nadbiskup, u skladu s temom susreta – Crkva u Europi na sinodskom hodu.

Tu temu povezao je s prvim čitanjem iz Knjige proroka Amosa o sukobu između svećenika Amasije i proroka, uz sudjelovanje izraelskoga kralja.

„Između religijske i svjetovne moći postoji nejasna isprepletenost, više sudioništva negoli otvorenosti istini. U tome se spletkarenju pokušava ograničiti proroštvo“, ustvrdio je kardinal.

„Čovjek određuje prostor u kojemu Duh mora djelovati i određuje na što mora ukazati, otvarajući opasnost da se guši djelovanje Duha i da se udalji od Istine“, nastavio je.

„Božja poniznost, koju u ovome odlomku možemo prepoznati iz skromnoga podrijetla proroka, uvijek nas stavlja pred kušnju da upravljamo Bogom kako želimo. Potrebno je puno nutarnje iskrenosti da se istinski sluša Duha, da se sudioništvo pretvori u zajedništvo, da se zajednički hod pretvori u sinodalnost. Svaki je vjernik pozvan živjeti svoju proročku dimenziju kako bi Crkva mogla ispuniti svoje poslanje.“

Kao primjer otvorenosti proročanstvu istaknuo je lik bl. Alojzija Stepinca.

Na kraju homilije kardinal Bozanić pozvao je na molitvu „da Crkva u Europi na sinodskome putu bude otvorena Duhu Svetomu, u osluškivanju istinskih potreba braće. Molimo da bude Božja zagovornica u obrani čovjekova prava na život s Bogom pred starim i novim ideologijama, odnosno onima protiv kršćanske antropologije i pred izvanrednim situacijama koje pogađaju stanovništvo u Europi i u svijetu.“ Posebno je pozvao i na molitvu za mir u Ukrajini te da ih Bog utvrdi u vjeri da bi mogli dočekati plod njihove žrtve.

Uz kardinala Bozanića misu su među ostalima suslavili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija vilniuski nadbiskup mons. Gintaras Grušas.

Susret generalnih tajnika traje do nedjelje 3. srpnja. Na početku programa drugoga dana, misu predslavi mons. Grušas.