Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Grech: Na Sinodi nije riječ o senzacionalističkim naslovima

Vatikan (IKA)

Generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech u razgovoru za Vatican News upozorio je da na Biskupskoj sinodi nije riječ o senzacijama i udarnim naslovima već međusobnom ozbiljnom i strpljivom slušanju.

Sinodom o sinodalnosti Crkva želi samu sebe bolje razumjeti. Stoga svi koji su kršteni, ne samo katolici, imaju priliku pridonijeti procesu svojim razmišljanjima o Crkvi danas, istaknuo je kardinal Grech, dodajući da taj put označava i ekumenska dimenzija.

U utorak 7. rujna objavljena su dva dokumenta vezana uz dvogodišnji sinodalni hod pod geslom „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, podijeljen na dijecezanski, kontinentalni i univerzalni dio. Nakon slušanja, savjetovanja i razlučivanja u partikularnim Crkvama na svim kontinentima zaključna faza Biskupske sinode održat će se godine 2023. u Rimu.

Papa Franjo će otvoriti sinodalni hod tijekom vikenda 9. i 10. listopada uvodnim zasjedanjem i slavljem mise. Sve biskupije u svijetu pozvane su da u nedjelju 17. listopada slave misu kojom započinje sinoda. Tijekom dijecezanske faze od svakog se biskupa traži da započne postupak savjetovanja s mjesnom Crkvom od 17. listopada 2021. do travnja 2022.

Papa Franjo sazvao je sinode, savjetodavni gremij koji mu pomaže u vođenju opće Crkve, pet puta: 2014. i 2015. o temi braka i obitelji, godine 2018. o mladima i 2019. o Amazoniji te ovu, 16. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode, za 2022. godinu, no odgođena je zbog pandemije na 2023.