Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Hollerich: Sinoda može postati novo ekumensko proljeće

Prag (IKA)

Nakon završetka Europske kontinentalne sinodske skupštine u Pragu, glavni izvjestitelj Sinode o sinodalnosti kardinal Jean-Claude Hollerich ponovio je u intervjuu za domradio.de 12. veljače da je glavna tema Sinode „sinodalnost“ te istaknuo da ona može postati „ekumensko proljeće“.

Luksemburški kardinal i glavni izvjestitelj Sinode, Jean-Claude Hollerich, napetosti unutar Crkve, poput onih koje su nastale u Pragu, smatra posve normalnima. „Ne treba se čuditi napetostima. Postoje također napetosti unutar svake mjesne Crkve“. U isto vrijeme, izaslanici su mogli doživjeti i zajedništvo Crkve. Bilo je to prvi put „da smo mogli tako slobodno govoriti u Europi te da je svatko mogao iznijeti svoje stajalište i da su ga drugi slušali s poštovanjem“, kazao je.

Nadodao je da smatra kako je „i za njemačku delegaciju bilo dobro vidjeti različitost mišljenja, da smo u takvoj situaciji i da moramo ići zajedno“. Crkva u Njemačkoj je „naravno nastojala“ predstaviti Sinodalni put u Pragu. Neke su zemlje otkrile sličnosti, dok su druge bile iznenađene. No, osobno se nije želio „umiješati“. „Tim putem treba ići smireno. A ako dolazi od Duha Svetoga, Duh Sveti će donijeti iskorak“, rekao je kardinal.

Kardinal Hollerich je također naglasio da će se Sinoda biskupa u Rimu u jesen 2023. i jesen 2024. baviti temom sinodalnosti. Bilo bi i drugih pitanja, „ali ovo nije sinoda o ređenju žena, niti sinoda o homoseksualizmu“, nego se rasprave vode o tome „kako možemo Crkvu učiniti sinodalnijom na lokalnoj, biskupijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini“, kazao je. „Ako dođe do ove sinodalnosti, možda će u budućnosti biti donesene i druge odluke“.

No sinodski proces treba vremena i samo na taj način svi mogu stati iza njega. „Iako Duh Sveti može djelovati vrlo brzo, uglavnom nam treba vremena da primijetimo, shvatimo i osjetimo djelovanje Duha Svetoga u našim srcima i u svijetu“. Kardinal je pozvao Crkvu u Europi na poniznost: „Mi smo velika svjetska Crkva, a Europa je vrlo mala skupina“.

Kardinal Hollerich je zaključio da je osnova sinodalnosti krštenje: „Nismo mi katolici jedini koji smo kršteni na ovom svijetu. Postoji toliko mnogo drugih kršćana koji također doživljavaju milost krštenja, a bez njih nismo potpuni. Stoga je Papa zatražio da mole s nama i za nas. A vjerujem i da Sinoda, u čijem je središtu krštenje, može postati novo ekumensko proljeće“.

Kao glavni izvjestitelj kardinal Hollerich na svjetskoj Sinodi ima važnu moderatorsku ulogu. On priprema izvješća na početku i na kraju Sinode te dokumente o glasovanju. Intervju za domradio.de je dao nakon europske etape globalnog sinodskog procesa koji je pokrenuo papa Franjo.

Od 5. do 9. veljače izaslanici 39 europskih biskupskih konferencija sastali su se u Pragu na europskoj fazi sinodskog procesa. Nakon toga, od 10. do 12. veljače, sastali su se zasebno predsjednici biskupskih konferencija iz cijele Europe.