Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Kasper: Biskupi se ne mogu odreći odgovornosti

Berlin (IKA)

Kardinal Walter Kasper smatra da nije dopustivo da se biskupi odreknu dijela svojih službenih ovlasti u korist sinodalnih vijeća, odbora ili sličnih laičkih tijela, objavila je Katolička novinska agencija (KNA) u subotu 28. siječnja.

„Biskupu je ređenjem u nasljedstvu apostola prenesena pastirska služba za njegovu dijecezu“, naglasio je kardinal Kasper u izjavi za njemačku laičku inicijativu „Novi početak“ (Neuer Anfang) u petak 27. siječnja.

Biskup se „ne može naknadno vezanjem uz sinodalno vijeće potpuno ili dijelom odreći vršenja te sakramentalno prenesene punomoći, a da pritom ne povrijedi odgovornost koja mu je povjerena“, pojasnio je.

Izjava kardinala Kaspera odnosi se na pismo objavljeno početkom tjedna koje je Vatikan uputio njemačkim biskupima. U pismu iz vatikanskog državnog tajništva poručuje se da planirano osnivanje „Sinodalnog vijeća“ u Njemačkoj, kojim bi se laicima omogućilo veću mogućnost suodlučivanja, nije dopustivo. To isto vrijedi za slična tijela na razini župa ili biskupija, navodi se u pismu.

„Želimo pojasniti da ni Sinodalni put (der Synodale Weg), niti neko tijelo koje bi on odredio, kao ni bilo koja biskupska konferencija nemaju ovlasti uspostave ‘Sinodalnog vijeća’ na nacionalnoj, dijecezanskoj ili župnoj razini“, navodi se u pismu s datumom 16. siječnja, koje su potpisali državni tajnik kardinal Pietro Parolin i kardinali Luis Ladaria i Marc Ouellet, pozivajući se na autoritet pape Franje.

Ako njemački biskupi žele „samoodricanjem“ predati drugima odgovornost za službu, to su „uistinu nečasni i po sebi proturječni trikovi“, poručio je kardinal Kasper, naglašujući kako je pismo što ga je odobrio Papa jasno i ne smije ga se drugačije tumačiti.

„Otpor protiv pisma iz Rima ili njegovo tumačenje uz pomoć trikova i zaobilaženje vode, nasuprot svim dobronamjernim tvrdnjama, neizbježno na rub raskola i time guraju Božji narod u Njemačkoj u još dublju krizu“, kazao je kardinal Kasper, prenosi KNA.