Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin u Južnom Sudanu: Jedina borba koju valja voditi jest ona za mir

Juba (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin se u utorak 5. srpnja 2022. u Predsjedničkoj palači u Jubi susreo s južnosudanskim predsjednikom Salvom Kiirom Mayarditom, izvještava Vatican News.

Prvi službeni događaj po dolasku kardinala Parolina u Jubu, glavni grad Južnog Sudana, bio je susret u Predsjedničkoj palači. Nit vodilja razgovora državnog tajnika i predsjednika bilo je sjećanje na duhovne vježbe održane u Domu svete Marte 2019. godine, na kojima su sudjelovali čelnici Južnoga Sudana. Tom prilikom Papa im je poljubio noge što je za njih bila potresna gesta.

Salva Kiir uvjeren u Papin posjet

Prve misli razgovora išle su prema Papi, njegovu zdravlju i odgođenom putovanju u Afriku. Kao što je učinio prošlih dana u Demokratskoj Republici Kongo, kardinal Parolin je ponovno istaknuo želju pape Franje da posjeti te zemlje čim mu to stanje, osobito fizičko, dopusti. Uvjeren sam u Papin posjet – rekao je Salva Kiir, jamčeći da je njegova zemlja spremna poduprijeti taj važan događaj, te da su se svi kršćani, različitih denominacija, ujedinili u molitvi za Papino brzo ozdravljenje.

Pomirenje i mir

Pomirenje i mir – Papina je poruka koju je kardinal prenio južnosudanskom predsjedniku. Nije riječ o dvije ideje, nego o dva konkretna cilja koja valja postići. U tom je smislu, nakon duhovnih vježbi u Vatikanu, bilo razvoja. Kardinal je, naime, istaknuo da je i Papa prepoznao i izrazio zadovoljstvo koracima koje su južnosudanske vlasti učinile prema naprijed.

Ali, u svom govoru se posebno osvrnuo na ono što još valja učiniti da bi se zajamčila stabilnost u zemlji koja je pokrenula mirovni sporazum (Revitalised Peace Agreement) koji istječe u veljači 2023. godine, a koji tek treba provesti. Kardinal je naznačio putove koje valja prijeći, također s obzirom na opće izbore koji će se održati sljedeće godine: promicanje nacionalnoga jedinstva, stabilizacija zemlje, provođenje ustavne reforme, te poticanje pokreta jedinstva, potrebnoga za razvoj Južnoga Sudana.

Šutnja oružja

I predsjednik Salva Kiir je svoj govor usredotočio na dvodnevne duhovne vježbe u Vatikanu. Vratili smo se iz Rima i nismo se više borili – rekao je. Rekao sam ne novim ratovima. Ljudi možda nisu vidjeli razvoj događaja, ali čuli su šutnju oružja – dodao je.

Borac od mladosti, južnosudanski predsjednik, koji je nekoliko puta istaknuo svoju vjeru u Boga, rekao je kardinalu: „Ne dopuštamo nikomu da započne rat. Ne želim se više boriti, sada želimo mir u zemlji.“ Pritom je obećao da će se učiniti sve da bi se spriječilo nasilje i zaštitilo ljude. Kardinal Parolin je pak tijekom razgovora kazao da je vrlo važan korak učvršćenje mira i pomirenje, te je na kraju istaknuo da sve političke snage trebaju biti u službi napretka i razvoja zemlje.

Susret s Riekom Macharom

Odmah nakon susreta s predsjednikom, kardinal Parolin susreo se s prvim dopredsjednikom Riekom Macharom. Pritom je potvrđena želja za provedbom mirovnog procesa u toj afričkoj zemlji.

I dopredsjednik Machar se također spomenuo susreta s Papom 2019. godine. Dolazak Svetoga Oca u Južni Sudan bio bi dao poticaj raznim procesima koji su u tijeku. To se već događalo u mjesecima koji su prethodili Papinom posjetu. Pripremali smo se kako bismo pokazali konkretne rezultate – rekao je.

Sa svoje strane se nada da nešto može potaknuti proces provedbe mirovnoga sporazuma prije njegovog isteka. To je cilj koji sigurno nije lako postići. Dopredsjednik Machar je stoga izrazio nadu da Južnom Sudanu neće nedostajati pomoć Svete Stolice.