Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin na svetkovinu Velike Gospe pohodio Lurd

Lurd (IKA)

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, hodočastio u marijansko svetište u francuskom Lurdu, objavio je Vatican News.

Kardinal Parolin pohodio je Lurd u prigodi svetkovine Velike Gospe te Nacionalnog hodočašća Kongregacije otaca augustinaca Marijina uznesenja povodom 175. obljetnice ustanovljenja kongregacije.

U subotu 15. kolovoza susreo se s članovima kongregacije koju je osnovao francuski svećenik Emmanuel d’Alzon, te se u govoru spomenuo 175. obljetnice osnutka kongregacije, u odnosu na današnje izazove. Spomenuo se i povijesti te redovničke zajednice, dobra kojim je ona pridonijela razvoju duhovnosti u čovjeku, kao i potrebā koje sadašnje vrijeme zahtijeva od njihove karizme.

„U vašem se licu odražava lice vašega utemeljitelja, Emmanuela d’Alzona, i svih sudionika, tijekom proteklih godina, u služenju Kristu, evanđelju, Crkvi i cijelom čovječanstvu. Lice je to koje još uvijek nije iscrpilo svoj ‚prostor‘ i svoju ‚izražajnost‘“, napomenuo je kardinal. „Danas, kao i u vrijeme Emmanuela d’Alzona“, primijetio je „ne valja se zaustaviti na prošlosti, nego se treba pokrenuti kako bi kraj postao nov početak, nova etapa u stalnom hodu kroz koji si radost evanđelja podiže šator usred uspona i padova čovječanstva.“

U Pravilu života, koje vodi kongregaciju, nalazi se središte čitave povijesti, a to je svjedočenje Kristova kraljevstva u svakodnevnom životu te, u ime Njegove prisutnosti na zemlji, nadvladavanje različitosti i podjelā poradi prihvata i uzajamnoga praštanja.

„Povijest Crkve i povijest vaše redovničke obitelji, povijest je srdaca“, napomenuo je državni tajnik, „odnosno, konkretnih ljudskih bića koja postaju sposobna izgrađivati sinodalnost, zajedno se zauzimati prema drugima i za druge, po primjeru Kristove ljubavi prema nama. Ta nam evanđeoska snaga omogućuje živjeti bez tjeskobe „privremenost“ koja obilježava promjenu epohe, i daje nam da ostanemo postojani.

Analizirajući današnje stanje evangelizacije, kardinal je istaknuo potrebnu promjenu načina razmišljanja i ponašanja, budući da – kako je rekao – danas nismo više jedini koji proizvodimo kulturu, a ni prvi, ni oni koje se najviše sluša. Govorio je, osim toga, o novom pastoralnom mentalitetu, što ne znači da treba prijeći na relativistički pastoralni pristup, te je istaknuo služenje bližnjemu i zanimanje jedino za Krista.

„U današnjem su svijetu“, upozorio je kardinal Parolin, „zvanja u padu, evangelizacija polazi od naših gradova, a Božja je prisutnost često marginalizirana. Sve nas to poziva da budemo ponizni i ‚posljednji‘ u slojevitim sredinama ekumenskoga i međureligijskoga dijaloga, te solidarni sa siromašnima i isključenima ovoga svijeta, pa i s našim zajedničkim domom, našim planetom, ranjenim pohlepnošću gospodarskih sustava i kriminalnih organizacija“, izvijestio je Vatican News.