Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin u posjetu Iraku

Ankawa (IKA)

„Vi ste Crkva mučenika. Krv vaših mučenika i svjedočanstvo vjere mnoge vaše braće i sestara blago su za Crkvu i sjeme nove vitalnosti. U svjetlu njihova primjera pozivam vas da nastavite živjeti svoju vjeru s radošću i zahvalnošću“, rekao je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u homiliji na misi slavljenoj 27. prosinca u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa u Ankawi u sklopu posjeta Iraku od 26. do 28. prosinca prigodom božićnih slavlja.

„Pozivam vas, kako bi rekao papa Franjo, da ne dopustite da vam ukradu nadu“, nastavio je kardinal. „Pozivam vas da nastavite iskazivati prema svima ljubav i opraštanje, šireći Kristov miomiris među svojim sunarodnjacima“. Kardinal je zatim istaknuo: „Budite učitelji zajedništva, bježeći kao od kuge od podjela, sporova, suparništava u našim zajednicama i natječući se u uzajamnom poštivanju i nošenju bremena jedni drugih. Na taj način ćete postati graditelji pomirenja i mira u rastrganom svijetu, prisjećajući se da je Crkva u Kristu kao sakrament, to jest, znak i oruđe dubokog jedinstva s Bogom i jedinstva čitavog ljudskog roda. Tako ćete dati temeljni doprinos izgradnji društva i zemlje zajedno sa svojim sugrađanima“, poručio je kardinal Parolin.
Podsjećajući na solidarnost i pomoć koju su tamošnji kršćani pružali izbjeglicama i raseljenima iz drugih dijelova Iraka, kardinal Parolin je istaknuo kako se „mržnji i netoleranciji suprotstavila solidarnost i blizina tolikih ovdašnjih ljudi i opće Crkve, koja je odlučila pružiti potporu kršćanima i drugim napaćenim Iračanima spomenom u molitvi, konkretnom pomoći, pa čak i slanjem volontera. Za sve zahvalimo Gospodinu!”.
Spominjući se, na misi, nevine dječice koju je Herod dao poubijati u Betlehemu, kardinal Parolin primijetio je: „Suočeni s otajstvom patnje i trpljenja nevinih, ostajemo bez riječi. Ali u tome misteriju skriva se Radosna vijest o Kristovoj pobjedi, o ljubavi koja pobjeđuje svako zlo“.
Vatikanski državni tajnik rekao je kako je „sretan što su se mnoge obitelji vratile u svoja sela koja se obnavljaju. Nadam se da će uskoro to moći i mnogi drugi. Na svima je odgovornost poticati ovaj povratak, osiguravajući prave uvjete za ponovno uspostavu normalnog i mirnoga života“.
„Istinska poruka Božića poruka je mira i dobra za sve, poruka ljubavi prema bližnjemu. U ovom blagoslovljenom vremenu želim vama i čitavom Iraku darove jedinstva, pomirenja i sloge“, zaključio je Papin državni tajnik.

Ključne riječi:
Irak Parolin posjet