Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: Imamo pravo dići glas za svoje dostojanstvo i svoja prava

Šibenik (IKA )

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena je u srijedu 14. studenoga u Nacionalnom svetištu svetog Nikole Tavelića, šibenskom Samostanu svetog Frane. Središnje večernje misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Koncelebrirali su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, generalni vikar biskupije mons. Marinko Mlakić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, rektor svetišta fra Ivan Bradarić i tridesetak svećenika. Slavlje je započelo procesijom u kojoj je nošena slika Nikole Tavelića.

Kardinal Puljić istaknuo je da kad se nešto voli onda se zato umire, a ono zašto se umire to ne odumire. Za častiti svetog Nikolu u našim vremenima moramo biti vjerodostojni u vjeri, poručio je brojnim vjernicima Šibenske biskupije i hodočasnicima iz cijele Hrvatske kardinal Puljić.

„Prigliti Kristov križ može se samo iz jake vjere. Hrvati kao da se danas boje žrtvovati za svoju vjeru, korijene i identitet. Dostojanstveno svjedočiti ono što jesmo. Hrvati četo dobivaju etiketu da su ustaše, fašisti, nacionalisti. Svi drugi smiju poštivati svoju povijest i nositi svoje ime i znakovlje. Nama je to grijeh. Zar je grijeh voljeti svoju grudu, korijenje i identitet“, zapitao je kardinal Puljić.

Naglasio je kako je Božji zakon iznad stranačkih i državnih zakona. Ako zakon ne služni čovjeku i ne brani njegovo dostojanstvo i pravo, to je nepravedni zakon. Vi koji dižete ruke u parlamentu ne gazite naše dostojanstvo. Poštujte čovjek i njegovo dostojanstvo. To dostojanstvo daje Isus Krist, poručio je kardinal Puljić.

„Koliko je nevine krvi proliveno zato što ne želimo djecu? Imamo zakon da se može ubiti nerođeno dijete. I to je demokracija. Više se ne smiješ zvati ‘tata’ i ‘mama’ nego ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’. Mi ne smijemo šutjeti. Imamo pravo dići glas za svoje dostojanstvo i svoja prava. Mi moramo stati uz ono što je Božje, a Božja je uvijek važnija od ljudske. Zbog toga je sveti Nikola Tavelić i umro“, istaknuo je kardinal Puljić.

„Nama danas treba snage Nikole Tavelića. Treba nam prave vjere da postojani budemo i ne posramimo naše pretke koji su za tu vjeru ginuli, da bi mi tu vjeru baštinili. To je najsvetije što možemo namrijeti budućim pokoljenjima. Molimo svetog Nikolu da nam tu vjeru isprosi“, zaključio je kardinal Puljić.