Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić na proslavi naslovnice kapele u Vodenoj Dragi

Vodena Draga (IKA)

U prigodi vanjske proslave blagdana sv. Jelene Križarice, naslovnice kapele u Vodenoj Dragi u župi Lipa na Dobri u subotu 20. kolovoza svečanu misu predvodio je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Koncelebrirali su župnik Lipe na Dobri, Lešća na Dobri i Trošmarije don Željko Kuten, župnik Novigrada na Dobri Filip Vicić, vlč. Fabijan Štedul i župni suradnik Marinko Vladić.

Pred više stotina župljana, a ponajviše hodočasnika iz susjednih župa od Karlovca, do Ogulina i Duge Rese kao i župljana iseljenih u prekomorske zemlje, ponajviše u Kanadi i SAD pristigli ovih dana u domovinu, kardinal Puljić je govorio o svetici zaštitnici mjesta, sv. Jeleni Križarici. Slavlje je održano u predivnoj prirodi okruženoj vinogradima pored kapele koja je bila oronula i propala u prošlim vremenima, da bi obnova započela 90-tih godina prošlog stoljeća. Obnovljenu kapelu blagoslovio je 2008. godine gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

„Vinogradi oko kojih se mi sada nalazimo su slika Crkve, a Jelena je svjedočila kako donositi plodove“, istaknuo je na početku kardinal Puljić te u nastavku govorio o svetici Jeleni: „ Rođena u maloj Aziji kao obična žena, zamijetio ju je i oženio časnik Konstancije, koji ju je napustio kada je postao rimski car. Kada je njen sin Konstantin postao car, imenovao ju je majkom kraljicom. Tada je pokazala poniznost i pobijedila ljudsku bahatost. Zahvaljujući majčinu odgoju Konstantin je prestao proganjati kršćane, a Jelena je počela graditi crkve, u Jeruzalemu Baziliku Kristova Groba, Uzašašća Isusova te je pronašla Isusov križ po čemu je i dobila naziv križarica. Bila je jaka žena, znala je podnijeti poniženja i nije se kasnije uzoholila. Bila je prava ‘sol zemlje’, hrabro je svjedočila vjeru, a i sina je ponukala da da slobodu Crkvi. Ta jaka žena je bila i ‘svjetlo svijeta’ jer je svjedočila vjeru pomažući siromašnima. Upravo nam danas treba hrabrih majki bez kojih nema budućnosti našeg naroda. Molimo zato Jelenu da nam isprosi herojske majke da budu osobe koje će se žrtvovati i darivati, a ne biti roba. Ona je prihvatila križ kao cijenu našeg spasenja, jer poštivati križ znači poštivati Isusovu žrtvu. Gledajući križ znači da si voljeno biće. Danas ima puno depresije među ljudima, a to je sve posljedica neznanja da nas Bog voli. Križ nas uči kolika je cijena spasenja. Radujmo se što smo djeca Božja i vratimo se kući svjesniji no što smo bili“.

Kardinalu je na početku pozdravnu riječ u ime župljana Župe sv. Nikole biskupa Lipe na Dobri uputio Nikola Leš, dok su ga prigodnim poklonom s domaćim proizvodima darivale žene u narodnim nošnjama. U kasnijem umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Bosiljevo, KUD-a Sv. Fabijan iz Zagradca, kao i Udruga baštinici kapela Sv. Duha i Sv. Jelene iz Vodene Drage. Misu je animirao združeni zbor Lešća i Trošmarije uz orguljsku pratnju Željka Marčaca.