Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić posvetio župnu crkvu u Orašju i u oltar ugradio Stepinčeve moći

Orašje (IKA/KTA)

Predvodeći u četvrtak 9. lipnja svečano euharistijsko slavlje u Župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju u Bosanskoj Posavini uz geslo „U Tebe se uzdam Gospodine!“ umirovljeni vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić posvetio je župnu crkvu i u oltar ugradio Stepinčeve moći.

Uz domaćeg župnika fra Bonu Kovačevića koncelebriralo je još tridesetak svećenika, a posluživao je trajni đakon Ilija Knežević, na službi u biskupiji u Linzu i dvojica franjevačkih bogoslova. Kardinalu je na ulazu crkve ključeve crkve predao 72-godišnji župljanin Joso Kljajić. Potom ju je istim ključevima otključao župnik fra Bono te su vjernici u uz pjesmu u procesiji ulazili u crkvu. Pozdravnu riječ uputila je na početku Mise župljanka Biljana Babić-Knežević.

U prepunoj crkvi poseban su ukras uz 14 ministranata bili vjernici odjeveni u narodne nošnje, među kojima su bile i majke s djecom. Misna čitanja, odjevene u narodnu nošnju, čitale su djevojke Anita Živković i Nina Ivanović.

Nakon Evanđelja koje je pjevao fra Jozo Puškarić, bivši župnik te župe, slijedila je kardinalova homilija u kojoj je vjernicima pojasnio značenje posvete oltara kao Kristova žrtvenika, četiriju križeva kao znakova četvorice evanđelista. Posvjestio je kako tom posvetom uz oltar i posvećuje cijeli puk, koji je on na početku mise sve poškropio blagoslovljenom vodom.

Svjestan situacije u kojoj hrvatski narod živi u Bosni i Hercegovini i svega što su zadnjem ratu doživjeli i svojih iskustava kao pastira vjernicima je poručio, da se ne daju smesti, da budu hrabri, radosni, ponosni i ustrajni u svojoj vjeri. „Kuću kućom čine ukućani, a dom Božji čine njegova djeca i zato se posvetom ove crkve i mi posvećujemo“, naglasio je i ponovio tu istinu nekoliko puta kardinal Puljić.

Upozorivši da živimo u vremenu kada je ono što je sveto odbačeno napose u javnom, političkom i medijskom životu, kada nam se nameću kriterije koji nisu kršćanski, naglasio je kako posvetom crkve žele kao Božji ukućani doživjeti posvećenje i suprotstaviti se tom javnom mnijenju. Nadalje je podsjetio na događaje sakramenata krštenja, krizme kojim smo postali kraljevsko svećenstvo – pomazanici Božji te pojasnio kako će oltar posvetom postati Kristov žrtvenik. „Ova kuća dom Božji je posebno privilegirano mjesto gdje će nam Bog govoriti po navještaju svoje riječi zato je ovo mjesto sveto, zato se oltar ugrađuju moći blaženika i svetaca da se i mi poput njih posvećujemo“, naglasio je kardinal Puljić.

Kao dugogodišnji nadpastir Crkve posvjedočio je kako je Bog dao čovjeku dostojanstvo te je pozvao vjernike da se ne boje biti ono što jesu i ne dozvole da im drugi peru pamet. „Htjeli bi da nas nema. Ali ne mogu nas uništiti ako mi volimo svoj dom, svoj život, kulturu i vjeru svoju. Nijedan zakon koji oni donose ne može biti preči od Božjega. Ovdje u crkvi se učimo Božjem zakonu. Iz iskustva ovo govorim. Zato neka nas ova posveta crkve posveti da budemo hrabri, ne kukavice. Budimo ono što jesmo, na svojoj grudi, u svome domu. Zato dragi Božji narode, ne dajte se smesti, ne dajte da vam peru pamet, nego živote dostojanstvo djece Božje i istinski to prenosite budućim pokoljenjima. Želim vam hrabru, ponosnu, radosnu i ustrajnu vjeru na ovim prostorima“, poručio je uz ostalo kardinal Puljić, ustvrdivši da narod koji njiše kolijevke ima budućnost.

Nakon homilije slijedile su Litanije svih svetih koje je predmolio župljanin Adam Aco Župarić, član Ekonomskog vijeća. Kardinal je potom predvodio obred posvete oltara u koji je ugradio Stepinčeve moći i povelju crkve. Na kraju mise kardinal je predvodio molitvu za Stepinčevo proglašenje svetim, koje župljani inače mole na kraju svake mise.

Župnik fra Bono, koji je zadnje tri godine na služni u toj župi nastavio uređenje župne crkve i okoliša, kratko je predstavio povijest te mlade župe i kronologiju umjetničkog uređenja crkve, župne kuće i okoliša.

Župa bl. Alojzija Stepinca u Orašju prva i jednina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena tom našem blaženiku. Osnovana je dekretom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Puljića 4. studenoga 2006. i prvim župnikom imenovan je fra Jozo Puškarić. Do tada je funkcionirala kao ‘župa u osnivanju’ pod vodstvom fra Marka Oršolića te je već 13. travnja 1997. godine kamen temeljac za župnu crkvu blagoslovio papa sv. Ivan Pavla II. u prigodi svoga apostolskog pohoda Bosni i Hercegovini. Kardinal Puljić 30. kolovoza 1998. blagoslovio je gradilište nove crkve i bl. Stepinca proglasio njezinim zaštitnikom. Nakon dovršetka osnovnih radova nadbiskup Puljić blagoslovio ju je na Stepinčevo 10. veljače 2001. godine. Zgrada crkve građena je po nacrtima arhitekta Julijana Domanovca i postupno uređivana pod vodstvom župnika, od kojih je fra Anto Pušeljić najdulje obavljao službu župnika i šamačkog dekana, da bi nakon uređenja svetišta i izgradnje kamenog oltara u izvedbi akademskog kipara Slavena Miličevića, u koji su ugradili moći blaženog Alojzija Stepinca, posvećena toga dana.

Crkva je sada iznutra potpuno uređena. Uz prezbiterij na kojem oltarna slika djelo umjetnika Vlatka Blažanovića prikazuje uskrslog Gospodina i bl. Stepinca, crkvu krasi još 13 vitraja hrvatskih blaženika i svetaca, 14 postaja križnoga puta te kipovi; sv. Ante, bl. Stepinca, sv. Josipa, Srca Isusova i Gospe Lurdske. Financirali su ih domaći župljani, i vjernici okolnih župa, svećenici i drugi pojedinci i ustanove. Pohvalno je da su svojim prilozima izradu jednog vitraja pomogli i prvopričesnici i krizmanici. Znakovito je i da su autori svega uređenoga u crkvi umjetnici rodom iz tih krajeva.

Župnik fra Bono zahvalio je na kraju Gospodinu na svim milostima, kardinalu na predvođenju slavlja te svima koji su, kako je rekao, svojom molitvom, radom i financijski pomogli da se to velebno djelo dovrši i posveti. Iskazao je svoju nadu da će župna crkva biti mjesto duhovnog okupljanja i zajedničke molitve te svih drugih susreta u kojem će vjernici pronalaziti svoj mir i radost. Zahvalio je svojim župljanima i predstavnicima društveno političkih vlasti koji su pomogli u organizaciji toga slavlja.

U znak sjećanja na taj za župu veliki dan, odjeveni u narodne nošnje, župljanke majke s djecom su prigodne darove uručili dosadašnjim župnicima, predvoditelju duhovne obnove i kardinalu Puljiću. Pjevanje i sviranje predvodio je prof. Zlatko Špoljarević iz Tuzle.

Slavlje toga povijesnog događaja nastavljeno je uz zajednički ručak i pjesmu u dvorani „Golden Palast“ na bazenima u Orašju. Među brojnim vjernicima, na misi i na zajedničkom ručku nazočili su i predstavnici društveno-političkih vlasti na čelu s Đurom Topićem, predsjednikom Vlade Županije Posavske, koji su uz prigodne darove zahvalili kardinalu na svemu što je učinio za puk toga kraja koji je u zadnjem ratu i poplavama doživio velika razaranja. U svom obraćanju kardinal je i tom prigodom s posebnim osjećajima ukazao na važnost poštivanja majki. Naglasivši kako imam četiri majke; majku domovinu, majku Crkvu, majku Mariju i rođenu majku i toga je puta s narodom zapjevao njemu tako dragu pjesmu -Tebi majko misli lete.

Za taj veliki događaj župljani su se pripremati trodnevnom duhovnom obnovom, koju je od ponedjeljka 6. do srijede 8. lipnja predvodio fra Josip Ikić, misionar milosrđa. Brojni su župljani sudjelovali u duhovnom programu; krunici, misi, pobožnosti bl. Stepincu i klanjanju pred Presvetim, te pristupili ispovijedi. Fra Josip je kroz tri dana promišljao o ulozi Marije kao Majke Crkve, o važnosti opraštanja, iscjeljivanja rana, o poslušnosti Bogu i poštivanju Božjih zapovijedi, vjernosti Evanđelju te o važnosti nutarnjeg mira, radosti i ljubavi.

U predvečerje posvetnog slavlja fra Josip je blagoslovio kip sv. Franje s raspetim Isusom koji je postavljen na platou između crkve i župne kuće. Skulptura je rad modelatora Ivice Vidića izrađena u smjesi poliestera i drobljenog kamena u radionici Žabljak općina Usora. Visoka je 185 cm i teška 80 kg. Skulptura s podestom od bračkog kamena visoka je 241 cm.

Svečano je bilo poslije mise u srijedu 7. lipnja na koncertu koji je u dvorištu crkve održao glazbenik Alen Hržica.