Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane

Bistrinci (IKA)

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću, koju vodi franjevci trećoredci glagoljaši, i ove je godine 26. srpnja svečano proslavila blagdan sv. Ane i Joakima u Svetištu svete Ane na Dravi u Bistrincima. Bila je to i proslava 225. obljetnice Svetišta. Svečano misno slavlje predvodio je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U homiliji kardinal Puljić je pozvao vjernike da mole zagovor svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, kako bi znali vrednovati život. „Nalazimo se u jednom čudnom ozračju. S jedne strane ćemo, i pravo je, žaliti kako ljudi stradavaju od rata, požara, potresa. S druge strane ćemo stvarati propagandu da treba ubiti nerođeno dijete. I stvorila se takva klima da ne smiješ drugačije misliti, inače nisi normalan. Hvala dragom Bogu da još ima dobrih žena, hrabrih žena koje se ne boje života i istinski surađuju s mužem kao i muž sa ženom. Društvo pada ili raste dostojanstvom žene i majke. Mi danas živimo u jednom društvu koje želi uništiti obitelj i ne samo to nego da više ne znaš tko je muško, a tko je žensko. Ja vam ovdje otvoreno kažem, tko god donosi zakone protiv Božjeg zakona, ne treba ga slušati! Božji je zakon iznad svih. Nema te politike, države i banke koja je jača od Božjeg zakona, jer je njegova zadnja riječ. Želim probuditi našu svjesnost da molimo ove svete roditelje, Joakima i Anu, da nam isprosi svetih roditelja”, rekao je kardinal Puljić te nastavio: „Na poseban način bih htio ohrabriti ovaj narod da zna voljeti život, a za život se treba znati žrtvovati. Ništa se ne može uspješno napraviti ako se nećemo napatiti, ako želimo pošteno živjeti. Žrtva uključuje i praštanje a na poseban način život roditelja u ljubavi. Kako ćeš dijete odgajati ako nema ljubavi između roditelja? Dijete, pa i svaki cvijet kažu znanstvenici, odgovara na ljubav. No, voljeti dijete ne znači razmaziti ga nego mu pomoći da razlikuje dobro i zlo”.

Vjernicima je poručio: „Kad netko govori da voli i svoj narod neka zna da se narod voli njišući kolijevku, zemlja je onoga tko po njoj hoda”. Zaključno se osvrnuo i na važnu ulogu očeva jer „kako će dijete Boga doživjeti dobrim ocem ako tako rijetko doživljava svoga oca?”. Na kraju mise, kardinal Puljić je podijelio tradicionalni blagoslov djeci, roditeljima i obiteljima.

Usmena predaja govori da je Drava na bistrinačku obalu izbacila sliku svete Ane koja je zatim odnesena u obližnju crkvu Svetog Stjepana, ali se pronađena slika čudom vratila na mjesto pronalaska. Nakon što se čudo ponovilo nekoliko puta, mještani su povjerovali da je želja svetice da joj se upravo na tom mjestu podigne svetište, što je i učinjeno. Bistrinčani su sazidali prekrasan poklonac u obliku stupa gdje su smjestili sliku svete Ane. Poklonac je izgrađen kao poticaj i izraz pobožnosti, te postaje mjesto predaha i molitve za sve posjetitelje. Svetište, danas staro 225 godine, smješteno uz obalu rijeke Drave između šume i nepreglednih polja, omiljeno je mjesto mira i molitve u Bistrincima, gdje su tijekom povijesti zabilježena brojna čuda i ozdravljenja. Tijekom ovogodišnjih trodnevnih svečanosti, susreta i misnog slavlja, Svetište svete Ane posjetilo je nekoliko tisuća hodočasnika iz svih dijelova Slavonije i Baranje. Prema legendi, sv. Ana bila je nerotkinja, ali je Bog uslišio njene molitve i zbog toga ovo mjesto često posjećuju i bračni parovi koji mole od Boga dar djece.

Fra Marko Neretljak, TOR, gvardijan samostana i župnik Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću zahvalio je kardinalu Puljiću na odazivu da slavi misu i upućenim riječima ohrabrenja okupljenim vjernicima.

Na misi je pjevao domaći župni zbor Župe sv. Josipa Radnika iz Belišća.