Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio proslavu svetkovine Presvetoga Srca Isusova u Sarajevu

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predslavio je misu u sarajevskoj katedrali u petak 11. lipnja, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova – naslovnika prvostolne crkve i katedralne župe, objavila je Nedjelja.

Na početku je okupljene pozdravio katedralni župnik preč. Mato Majić. „Ova svetkovina Božje ljubavi najjače nam posvješćuje da smo ljubljena djeca Božja“, rekao je i potom podsjetio da su nekoć „kuće bile od blata, a srca od zlata, a danas je obratno“ te je poželio vjernicima da im „srca budu ponovno od zlata“.

Uvodeći u slavlje kardinal Puljić pozdravio je provincijala fra Jozu Marinčića, ostale misnike, redovnice, nazočne vjernike i sve one koji su slušali prijenos na Radio Marije BiH.

Na početku homilije kardinal Puljić kazao je da je srce simbol ljubavi. „Međutim, danas ne slavimo simbol nego stvarnost. I to na jedan otajstven način da i Bog ima srce jer je Bog ljubav. Tako nam je Ivan objavio. I, evo, proroci, upravo ljudskim rječnikom ukazuju kako Bog srcem prati čovjeka kojeg je stvorio i taj izabrani narod iz kojeg želi da dođe Spasitelj“, rekao je. Dodao je da je Sin doista uzeo ljudsko srce, ljudsko tijelo.

Potom je govorio o tome kako je Božja ljubav prisutna. „Zato ta Božja dubina zahvaća sve ljude, svakog čovjeka. Kako mi teško možemo razumjeti kad sagriješimo: Ma kako će nas voljeti? Mi odmah mislimo po ljudskom – On nas odbacuje. Mi nemamo te Božje dimenzije – Bog nikog ne odbacuje, nikog ne prezire. Čovjek se sam isključuje. Mi nismo ni svjesni koliko smo dostojanstvo primili upravo po toj Božjoj ljubavi, po utjelovljenju Sina Božjega, po Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. Vratio nam je dostojanstvo djece Božje“, objasnio je.

Nadalje je rekao da je Bog uzeo ljudsko srce „da pokaže i po ljudskom kako nas voli“. Spomenuo je i bl. Karla Acutisa koji je pisao o euharistijskim čudima – njih 130. „Što je zapravo na poseban način u tim čudima prisutno? Kad su ispitivali te hostije koje su stvorile čudo – otkrili su da taj komadić mesa (…) Stručnjaci su otkrili da je to dio srca. Čovjek se onako strese. O tome ne mislimo kad primamo Isusa u euharistiji, da primamo to Božansko srce. U toj hostiji je On. Tako nam čudesa pokazuju. Ta krv koja se često puta očituje u toj euharistiji, mi ne prepoznajemo cijenu svoga spasa. U Evanđelju ste čuli kako je probodeno to Božansko srce“, naglasio je predslavitelj i pojasnio da je iz te Isusove krvi rođena Crkva.

„Danas slaviti to probodeno srce, možda da shvatimo važnost upravo te očitovane Božje ljubavi. Još važnije – da shvatimo da smo mi ta voljena bića“, rekao je kardinal Puljić na kraju homilije.

Prije završetka slavlja izmoljena je pobožnost pred kipom Presvetog Srca Isusova ispred pokrajnjeg oltara.

Misu su suslavili provincijal Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić i još petnaestak svećenika – uglavnom župnika iz Sarajeva te onih koji imaju različite službe u glavnom gradu BiH. Iako je bio radni dan, u slavlju su sudjelovali brojni vjernici te redovnice različitih družbi. Pjevanje je predvodio Katedralni mješoviti župni zbor, izvijestila je Nedjelja.