Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio slavlje u Cavtatu

Cavtat (IKA/KTA)

Na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza, franjevački samostan i crkva u Cavtatu, kao i cijelo mjesto, proslavili su zaštitnicu svečanim večernjim misnim slavljem koje je u samostanskom vrtu predslavio umirovljeni vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić.

U propovijedi kardinal Puljić podsjetio je na povijest toga blagdana, koji svoje korijenje nalazi u dogmi Efeškog sabora o Marijinu bogomajčinstvu, u čiju čast je u Rimu izgrađena i bazilika Marije Velike, čiji se dan posvećenja slavi na ovaj dan. Nastavio je svoje razmišljanje podcrtavajući kako su u životu najveće vrijednosti one koje se nikada ne mogu kupiti. Zaključio je ističući kristocentričnost marijanske pobožnosti, te izrazio svoju želju okupljenim vjernicima: „Želim da kada se vratite u svoje domove drugi mognu primijetiti da vas je Gospa dovela svome Sinu, da ste ga susreli. To je ono što daje smisao našim životima.“

U koncelebraciji bili su gvardijan samostana fra Ilija Stipić, te još trojica svećenika. Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava. Predvoditelji misnih slavlja bili su: župnik u Varcaru-Mrkonjić Gradu don Darko Anušić, gvardijan samostana fra Ilija Stipić, i don Ante Vrhovac, student u Rimu. Posljednjega dana trodnevnice održan je i koncert Darka Kristovića na orguljama. Na sam blagdan slavljena je i Misa za domovinu u jutarnjim satima, koju je predslavio don Tiho Šakota.