Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić zaredio osmoricu đakona za svećenike u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

BIH (IKA)

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić zaredio je osmoricu đakona za svećenike tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Kardinal Puljić predvodio je misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Luigijem Pezzutom i uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i još 66 svećenika među kojima su bili poglavari i profesori ređenika, župnici župa iz kojih dolaze ređenici i drugi svećenici.

Misi su prisustvovali braća, sestre i rodbina ređenika, redovnice raznih kongregacija, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. Liturgijsko pjevanje animirali su kolege ređenika, bogoslovi iz tri bogoslovna sjemeništa u Sarajevu, a asistencijom je ravnao mons. Tomo Knežević.

Kardinal Puljić zaredio je petoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene: vlč. Adnana Petra Mihaela Jašarevića, vlč. Ivana Dragičevića, i vlč. Stipice Lešića, đakone koji su svoj teološki studij i formaciju završili u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, zatim vlč. Štefana Markovića i vlč. Fabijana Štedula, koji su svoju formaciju završili u Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater u Sarajevu, te fra Nikolu Pejčina, fra Franju Barabana i fra Josipa Kapetanovića koji su svoju formaciju završili na Franjevačkoj teologiji.

Rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević, meštar Franjevačke teologije fra Danijel Nikolić i rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu, preč. Michele Capasso predstavili su ređenike te rekli kardinalu Puljiću da „Majka Crkve ište da ih zaredi za službu prezbitera“ te su zajamčili da ih „kršćanski puk koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnima“. Nakon toga kardinal Puljić uputio je prigodnu propovijed.

Podsjetivši da danas Crkva slavi svetkovinu sv. Petra i Pavla, kardinal Puljić spomenuo je da je Petar bio, zajedno sa svojim bratom Andrijom, učenik sv. Ivana Krstitelja. Dodao je da je Andrija doveo Isusu svoga brata kojemu Krist mijenja ime govoreći da će se zvati Kefa – Petar, stijena na kojoj će sagraditi Crkvu svoju. Kazao je da će Petar postati prvak apostolski te da će Isus kasnije izabrati i sv. Pavla koji je najprije bio progonitelj kršćanin, ali je na putu u Damask progledao očima vjere jer mu se Isus javio i rekao mu da je on onaj kojega Pavao progoni.

I tako Pavao postaje revni navjestitelj evanđelja Kristova. I Petar i Pavao položiše svoje živote kao svjedočanstvo onoga što su propovijedali“, kazao je kardinal Puljić te istaknuo da Krist bira ljude kojima povjerava poseban zadatak: „Ono djelo koje je On utjelovljenjem započeo, a to je djelo spasenja i otkupljenja.“

„To djelo povjerava ljudima, najprije apostolskom zboru, a u tom zboru prvaku apostolskom sv. Petru. Ne bira Isus ljude zato što su sveci nego ih bira po svojem nutarnjem čitanju srca. Tajna je zašto koga Bog bira. Ovdje otkrivamo kako je Bog velik u svojem povjerenju: poznaje krhke ljude, a povjerava im najveće tajne na ovoj zemlji. Vođenje te Crkve, koju rađa iz svog probodenog bika, povjerava Petru i apostolskom zboru; daje ključeve kraljevstva. Taj apostolski zbor, to su krhki ljudi“, rekao je kardinal Puljić dodajući da je Isus onaj koji je najprije ustanovio Crkvu svojom mukom, smrću i uskrsnućem, a onda njezino vođenje kroz cijelu povijest povjerio apostolskom zboru kojeg predvodi apostolski prvak Petar današnjih dana.

„Svatko je od nas na ovaj ili onaj način od Boga izabran, pozvan“, kazao je kardinal Puljić ističući da Crkva prenosi dalje ono što joj Isus povjerio pa tako i nasljednici apostola dalje prenose ređenjem ono što im je Krist povjerio.

Ređenjem Crkva povjerava krhkim ljudima najveće tajne, najveće svetinje na zemlji. Danas, dragi đakoni, prezbiterskim ređenjem Crkva vam povjerava najveće svetinje na zemlji. Veće svetinje od euharistije na zemlji nema. Volio bih da ovim ređenjem postanete svjesni Božjeg povjerenja koje daje preko nasljednika apostola. Daje Vam da činite pretvorbu, da Isusa uprisutnjujete u euharistiju, ali i po navještaju riječi Božje ispovijedajući onu Petrovu vjeru: ‘Ti si Sin Boga živoga. Riječi tvoje, Gospodine, duh su i život’. Volio bih utkati u vas tu duboku svijest odgovornosti, osjećaja za sveto – da to nije privatna stvar, da nije vezano uz raspoloženje nego uz posvećenje i poslanje“, rekao je kardinal Puljić potičući i sve svećenike da ne zaborave to darovano i nezasluženo dostojanstvo.

Napominjući da je svako vrijeme složeno pa tako i ovo u kojem se sada živi, kardinal Puljić podsjetio je da je Isus, povjeravajući apostolima najveću svetinju, dao svoju oporuku, ono do čega mu je posebno stalo, a to je da svi budu jedno kao što je On u Ocu i Otac u Njemu. „Jedinstvo Crkve je oporuka Kristova. To jedinstvo dobrano je nagriženo ljudskom sebičnošću, materijalizmom, sekularizmom, gubljenjem osjećaja za sveto“, kazao je kardinal Puljić te potaknuo ređenike i sve svećenike da budu hrabri i ne dopuste da budu zaraženi „tim otrovom ovog vremena“ i ne dadnu se kupiti materijalnim dobrima ili zarobiti vlastitom ohološću i tvrdoglavošću.

Isusova riječ je najvažnija i On vam je povjerio tu svetinju“, rekao je kardinal Puljić pozivajući ređenike i sve misnike da trajno budu Isusovi učenici. Podsjetio je i na poziv pape Franje svećenicima da trajno uče od Isusova „blaga i ponizna srca“.

„Kada je kriza u Crkvi, urušavanje jedinstva, to znači da su prevladali oholost, sebičnost i tjelesnost. Zato je prevažno znati se oduprijeti tome. Vi ste kroz ovo vrijeme odgajani, ali sada vi preuzimate pravi odgoj; sada pokazujete i dokazujete koje vrijednosti nosite preuzimajući ovo Božje, povjerenje, posvećenje i poslanje“, kazao je kardinal Puljić potičući ređenike da u njima zaživi dragi osjećaj da su Isusovi učenici i da budu spremni učiti od Isusa koji je blaga i ponizna srca. „Ako u vama bude poniznosti, vjera će živjeti, a ako vjera bude živa, neće biti krize zvanja. Onog trenutka kad se uruši vjera, kada prevlada sebičnost i oholost, neće vas nitko spasiti. Dragi ređenici, budite istinski dar Crkvi ovoj, u ovim vremenima“ rekao je kardinal Puljić potičući ređenike da nose nadu u vremenu kada kod mnogih pomalo prevladava osjećaj depresije. Istaknuo je da se isplati biti Kristov.

Radujem se ovom danu, ali i strepim. Pitam se, hoćete li znati vrednovati ovaj dan. Zašto ja strepim? Zato što ja polažem ruke na vas, zato što kao nasljednik apostolskog zbora u jedinstvu s Petrom naših dana želim da Crkva živi to jedinstvo. Mi je izgrađujemo. Uvezani, povezani s Kristom, s Petrom naših dana, s apostolskim zborom danas vjerodostojno naviještamo Božju riječ i slavimo sveta otajstva“, rekao je kardinal Puljić pozivajući cijeli vjerni puk da ozbiljno shvati potrebu molitve za svećenike da ne posustanu i da ‘Gospodar žetve pošalje radnika u žetvu svoju’. Na kraju je zamolio zagovor Blažene Djevice Marije da svima pomogne da ostanu vjerni Isusovi učenici.

Nakon homilije uslijedio je sam obred ređenja tijekom kojeg su ređenici obećali cijelog života vršiti službu svećeništva, obavljati službu riječi u propovijedanju evanđelja i izlaganju katoličke vjere, pobožno i vjerno slaviti otajstva prema predaji Crkve te se posvećivati Bogu za spasenje ljudi. Dok su svi u katedrali pjevali Litanijske prošnje, ređenici su ležali prostrti na tlu. Zatim je uslijedio najvažniji čin ređenja kada je kardinal Puljić položio ruke na glavu svakog od ređenika moleći u tišini. Kao znak svećeničkog zajedništva ruke na glave ređenika položili su zatim i nuncij Pezzuto i svi nazočni svećenici. Pošto je izmolio molitvu ređenja, kardinal Puljić pomazao je svetim uljem dlanove svakog ređenika i svakom od njih predao hostije i kalež te izmijenio cjelov mira. Uslijedila je euharistijska služba, a novozaređeni svećenici zauzeli su mjesto za oltarom pokraj kardinala Puljić na slavlju svoje prve mise.

Na kraju mise kardinal Puljić podijelio je novim svećenicima svjedodžbe o ređenju i dekrete za prvu svećeničku službu.

Kardinal Puljić također je dao prigodne darove svećenicima koji slave obljetnicu svećeničkog ređenja. Srebrni jubilej – 25 godina misništva slave: preč. Marko Mikić, vlč. Tomislav Mlakić, vlč. Zdenko Spajić, fra Miron Sikirić, fra Vjeko Eduard Tomić, fra Zoran Mandić, fra Marko Stjepanović i fra Filip Karadža. Zlatni jubilej – 50 godina svećeništva slave: vlč. Stjepan Mišura, mons. fra Hill Kabashi, fra Franjo Vrgoč i salezijanac don Marinko Ivanković.

Prije nego što je kardinal Puljić blagoslovio nazočne, mladomisnici su svima podijelili svoj mladomisnički blagoslov.