Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Robert McElroy: Sinode više ne bi trebale biti sazivane bez laika s pravom glasa

Rim (IKA)

Nakon prvog dijela Biskupske sinode američki kardinal Robert McElroy izjasnio se za to da se na budućim sinodama uvijek kao članovi imenuju i laici s pravom glasa. „Ne vjerujem da bi ikada više trebala postojati biskupska sinoda koja nema ne-biskupe kao članove s pravom glasa te laike kao članove s pravom glasa“, rekao je biskup San Diega u intervjuu za America Magazine objavljenom u utorak 31. listopada 2023., izvijestio je katholisch.de.

Važno je dalje razvijati teološke i kanonske temelje za instituciju Biskupske sinode i razraditi odnos između primata Pape, kolegijalnosti biskupa i sinodalnosti Božjega naroda, „jer ne možemo ići natrag“, kazao je biskup San Diega. Kardinal McElroy je bio jedan od sudionika skupštine Biskupske sinode na temu sinodalnosti, koja je završila u nedjelju, 29. listopada 2023., a na kojoj su prvi put kao birači sudjelovali laici, među kojima su bile 54 žene.

Kardinal McElroy je govorio o Biskupskoj sinodi kao o „divnom, bogatom iskustvu“. „Stvarno sam osjećao da je Bog prisutan“, kazao je. Sudjelovanje laika bilo je presudno kako bi rasprave bile tako produktivne. Tijekom drugog dijela Biskupske sinode sljedeće godine, teme postavljene u završnom dokumentu moraju se pogurati naprijed, smatra.

Kardinal je posebno istaknuo rasprave o đakonatu žena na Biskupskoj sinodi. Tijekom razmatranja razvila se rasprava o trajnom đakonatu. Postavilo se i pitanje je li to dobro spojiti s ređenjem. „Dakle, bilo je puno rasprava o tome treba li trajni đakonat biti rekonceptualiziran (…) i u ovom kontekstu možda odvojen od ređenja kako bi primanje žena u đakonat bilo puno više moguće u takvom kontekstu,“, rekao je kardinal Robert McElroy. Općenito, prema kardinalu, treba se usredotočiti na „povijesnu narav“ đakonata i učiniti ga ne primarno liturgijskom službom, „nego službom siromašnima i marginaliziranima, što na mnogim mjestima jest, ali na nekima ne“, kazao je.

Sinoda je u završnom dokumentu, među ostalim, izglasala zahtjev za promjenom kanonskog prava kako bi se omogućili novi oblici odlučivanja u Crkvi, koja je dosad bila organizirana hijerarhijski od vrha prema dnu. Drugi dio Biskupske sinode održat će se u listopadu 2024. godine, izvijestio je katholisch.de.