Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Sandri uoči završetka konferencije „Mediteran, granica mira“

Bari (IKA)

Kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, slavio je misu 22. veljače na blagdan Katedre sv. Petra i istaknuo da je to blagdan kojim se zahvaljuje Bogu za poslanje učitelja i pastira koje je Krist povjerio apostolu, ali i blagdan koji kroz liturgijsku tradiciju povezuje dvije obale Mediterana.

U Bariju gdje će papa Franjo sutra zatvoriti rad konferencije koju je, pod naslovom „Mediteran, granica mira“, organizirala Talijanska biskupska konferencija i koja se održava od 19. do 23. veljače, kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, slavio je misu na blagdan Katedre sv. Petra. „To je blagdan kojim se zahvaljuje Bogu za poslanje učitelja i pastira koje je Krist povjerio apostolu i to je blagdan koji kroz liturgijsku tradiciju povezuje dvije obale Mediterana: Petrovu stolicu u Antiohiji, u današnjoj Turskoj, čiji naslov nose i neki od nazočnih patrijarha, i Petrovu stolicu u Rimu; obje se sada slave na isti dan.”

„Zadatak je pastira Crkve da pasu stado nadzirući ga, ne zato što su prisiljeni, nego dragovoljno; ne zbog sramotnog interesa, nego velikodušnim duhom; ne kao gospodari ljudi koji su im povjereni, nego kao modeli s pogledom prema jedinstvenom modelu, Isusu Kristu”, rekao je kardinal Sandri i istaknuo: „Odatle proizlazi lik samoga apostola. Petrova ispovijest nije došla ni od mesa, ni od krvi, nego od Oca koji je na nebesima. Samo postojanje Glave apostola sažeto je u mogućnosti ponavljanja kroz stoljeća istih riječi koje odaju identitet Učitelja iz Galileje: On je Mesija, Krist koga čekaju proroci i istovremeno onaj koji će jednoga dana doći kako bi sve pomirio u sebi. Petar ostaje kamen na putu.”

„Sutrašnji susret Petrovog nasljednika s biskupima i patrijarsima, i pastirima mediteranskog područja u Bariju, bit će prigoda za međusobno dijeljenje žalosti i tjeskobe, radosti i nade zajednica i naroda iz kojih oni dolaze kako bi ponovno zapalili svjetlo vjere, nade i milosrdne ljubavi koja svijetli i u najtamnijim noćima kao blago svjetlo koje i danas otkupljene vodi u sigurnu luku koju nam pokazuje Božja riječ”, zaključio je kardinal Sandri.