Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi predvodio proslavu svetkovine sv. Franje u Asizu

Asiz (IKA)

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi predslavio je misu u bazilici sv. Franje u Asizu, 4. listopada 2022., na svetkovinu zaštitnika Italije, izvijestila je ACI Stampa.

„Riječ Božja uvijek govori nama i o nama. Govori danas i pomaže nam razumjeti znakove vremena, a oni nam pomažu da ju razumijemo, jer nikada nije izvan vremena ili u prošlosti, nego u današnjici, u povijesti. Sveti Franjo je naš zaštitnik i posebna je radost, u ovo vrijeme obilježeno tolikom patnjom i zabrinutošću, biti ovdje sa svim Crkvama u Italiji i s Predsjednikom naše zemlje“, rekao je kardinal Zuppi u homiliji.

„Sveti Franjo je zaljubljen u Isusa: on jednostavno sluša i provodi Evanđelje u djelo“, dodao je. „Sveti Franjo oblikuje bratski svijet bez oružja, u kojem ima mjesta za sve, počevši od najsiromašnijih i najkrhkijih.“

Govoreći o pandemiji koronavirusne bolesti, predsjednik CEI-a kazao je da su se u toj strašnoj noći vidjela mnoga svjetla koja su odrazi jedne veće ljubavi. Istaknuo je da se tama može pobijediti malim gestama ljudskosti.

Kao sveti Franjo sjećamo se da „pomaganjem drugima pronalazimo sebe! Ovo je slatki i laki jaram koji nas povezuje s onim koji je nas prvi vezao – Isusom: veza ljubavi koja nas oslobađa od teškog i nepodnošljivog jarma individualizma. Izlazi se samo zajedno! Teškoće nisu još završile. To dramatično vidimo u svijetu i u našoj zemlji. Povjeravamo Italiju zagovoru našeg zaštitnika. Podrška, u toliko odlučujućem trenutku, nadahnjuje političku ljubav i služenje zajedničkom domu, jer u nužnoj različitosti sve doprinosi nacionalnom interesu, prijeko potrebnom za jačanje institucija bez kojih se nijedan plan ne može ostvariti“, poručio je kardinal.

„Neka naš zaštitnik pomogne Europi da bude dorasla tradiciji koja ju je stvorila i cijeli svijet da se ne preda pred ratom. On, prijatelj sviju, pomoći će nam pobijediti svaku spekulativnu logiku, oblik otimačine koji povećava nepravde i stvara toliko siromaštva“, zaključio je.

Ove godine ulje za zavjetnu svjetiljku koja neprestano gori na grobu sv. Franje darovala je Talijanska biskupska konferencija preko Talijanskog Caritasa. Tisuću litara ulja dolazi iz biskupija Bari–Bitonto i Nardò–Gallipoli, objavila je ACI Stampa.

U slavlju mise i obredu paljenja svjetiljke sv. Franje sudjelovao je i talijanski predsjednik Sergio Mattarella.