Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinalu Zenu izrečena novčana kazna, istraga se nastavlja

Hong Kong (IKA)

Umirovljenog hongkonškog nadbiskupa kardinala Josepha Zena Ze-kiuna i još petero optuženika Prekršajni sud u West Kowloonu je u petak 25. studenoga 2022. proglasio krivima jer nisu registrirali Fond za humanitarnu pomoć 612 koji je pružao pomoć prosvjednicima u Hong Kongu 2019. godine te im je izrečena novčana kazna, izvijestio je Vatican News.

Devedesetogodišnjem kardinalu Zenu izrečena je kazna u iznosu od 512 američkih dolara (oko 3700 kuna). Uz njega krivima su proglašeni i suoptuženici: odvjetnica Margaret Ng, bivša zastupnica u kongresu Cyd Ho, pjevačica Denise Ho, profesor Hui Po-keung i tajnik Fonda Sze Ching-wee. Fond koji je prosvjednicima pomagao pri podmirenju troškova pravne i medicinske pomoći, u međuvremenu je ukinut.

Kardinal Zen i suoptuženici izjasnili su se da nisu krivi, ali nisu iznosili obranu niti imali svjedoke.

Umirovljeni nadbiskup prvi put je uhićen, s još četiri osobe, 10. svibnja ove godine, kada su nakon nekoliko sati ispitivanja pušteni uz jamčevinu, pod optužbom za dosluh sa stranim silama. Istraga tog navodnog zločina se nastavlja, a za njega je, prema kineskom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti usvojenom u lipnju 2020., predviđena kazna doživotnog zatvora.

Isti zakon zahtijeva da se svaka organizacija registrira pri policiji najmanje mjesec dana prije osnivanja; međutim, skupine osnovane „isključivo u vjerske, dobrotvorne, društvene ili rekreacijske svrhe“ mogu biti izuzete od tog zahtjeva.

Prema tužiteljima, Fond za humanitarnu pomoć 612 morao je biti registriran jer je političke naravi.

Kardinal Zen se tijekom suđenja nije javljao putem medija, osim što je pozvao da se za njega moli. Prije  je u tom pogledu bio vrlo aktivan te je znao prozivati Kinesku komunističku partiju zbog progona vjerskih zajednica, objavio je Vatican News.

Retired bishop Cardinal Joseph Zen Ze-kiun speaks to the media at the West Kowloon Magistrates’ courts in Hong Kong, China November 25, 2022. REUTERS/Tyrone Siu Photo: TYRONE SIU/REUTERS