Budi dio naše mreže
Izbornik

Karl von Habsburg u posjetu Banjolučkoj biskupiji

Banja Luka (IKA/TABB)

Članovi Utemeljiteljskog odbora (Kuratorija) Europskog centra za mir i suradnju akademik Pavo Barišić i nadvojvoda Karl von Habsburg bili su u četvrtak 16. listopada u službenom posjetu biskupu Franji Komarici i Banjolučkoj biskupiji.

Akademik Barišić, generalni tajnik međunarodne Paneuropske unije, je zajedno s biskupom Komaricom i svojom pratnjom posjetio župe Nova Topola i Marija Zvijezda.

U Mariji Zvijezdi pregledao je dosad obavljene građevinske radove u prostorijama nekadašnjeg trapističkog samostana koje će služiti radu Centra smještenog u Kući susreta „Marija Zvijezda“. Izrazio je zadovoljstvo učinjenim te je dao neke sugestije glede daljnjih potrebnih radova.

U večernjim satima biskup Komarica i akademik Barišić dočekali su nadvojvodu Karla von Habsburga i njegovog pratioca Rainharda Klouceka, generalnog tajnika Paneuropske unije Austrije. Zajedno su vodili višesatne korisne razgovore.

U petak su gosti iz Beča, zajedno s biskupom imali nekoliko službenih susreta. Obišli su neke objekte trapističke opatije Marija Zvijezda koju je utemeljio Austrijanac sluga Božji o. Franz Pfanner, te prostorije Europskog centra u Mariji Zvijezdi. Također su posjetili župe Mahovljani, Bosanski Aleksandrovac (Rudolfstal) i Novu  Topolu (Windhorst), u kojima su do kraja Drugog svjetskog rata živjeli župljani talijanske, njemačke i austrijske narodnosti.

Posjetili su i neke od institucija Caritasa Banjolučke biskupije. Po vlastitom priznanju bili su vrlo zadovoljni svime što su saznali i vidjeli, te su obećali biskupu da to neće zaboraviti.