Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Preč. Cindori predslavio misu u srijedu u čast sv. Josipu u nacionalnom svetištu

Karlovac (IKA)

Svetonedeljski dekan i župnik moderator Župe bl. Alojzija Stepinca – Bestovje–Novaki–Rakitje preč. Božidar Cindori predslavio je misu u srijedu 6. rujna 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Misu su suslavili domaći župnik i rektor svetišta mons. Antun Sente i župnik in solidum župe Bestovje–Novaki–Rakitje vlč. Ivan Gretić koji je propovijedao.

U homiliji, tumačeći događaj u kojem je Isus izliječio Petrovu punicu kazao je da naviješteno Evanđelje govori o Isusovom povlačenju na samotno mjesto i susretu s Ocem u molitvi. „Često u Evanđeljima vidimo da se Isus povlači u molitvu i da tome uči svoje učenike. Po molitvi Isus pokazuje svoju duboku povezanost s Ocem i traži novu snagu za svoje djelovanje. Na taj način Isus daje pouku svakome vjerniku da treba naći pravi odnos između aktivnosti i molitve. Mi vjernici često smo u napasti misleći da mnogim radom činimo žrtvu za druge, te ne moramo imati posebno vrijeme za molitvu. A to je velika zabluda. Da bi vjernik mogao djelovati u pravom Isusovom duhu, treba se uvijek iznova povlačiti u molitvu i iz molitve crpiti nadahnuća i snagu. Jer ako nije tako, onda smo u opasnosti da se zavaravamo uspjehom kojega pripisujemo sebi, a koji je zapravo lažan. Sveti Josip je zasigurno bio čovjek duboke molitve i povezanosti s Bogom, jer da nije, onda sigurno ne bi mogao izvršiti sve ono što mu je povjerio Bog. Zato četo potražimo Boga u sabranosti molitve jer upravo ćemo u molitvi naći pravu mjeru i pravi način odnosa prema ljudima“, kazao je propovjednik.

Pri kraju slavlja o svojoj vjeri je svjedočio Milan Grgošević, vjernik laik iz Čepinskih Martinaca koji je na put prema Josipovom svetištu krenuo ujutro, oko pet sati, koristeći javni prijevoz. Kazao je da je imao veliku želju da dođe svetom Josipu u Karlovac. Posvjedočio je da bi mogao napisati cijelu knjigu o brojnim interventnima u vlastitom životu u kojima je prepoznao brigu svetog Josipa. Posvjedočio je da je sveti Josip znao što mu treba pa je dobio od njega i one milosti o kojima nije niti pomišljao. Stvarno osjeća prisutnost svetog Josipa u vlastitom životu. Inače za sebe kaže da je običan čovjek iz Čepinskih Martinaca, krojač koji je jedno vrijeme bio i dragovoljac Domovinskog rata, gardist i policajac, a kasnije je radio kao zaštitar. Trenutno je udovac u mirovni. Dulje vrijeme preko društvenih mreža prati aktivnosti iz nacionalnog svetišta, osobito putem Hrvatskog katoličkog radija i Laudato televizije. Sve ga je to privuklo te je odlučio hodočastiti svetom Josipu u Karlovac koristeći se javnim prijevozom.

Rekao je da su mu dolaskom u nacionalno svetište svetog Josipa ispunjeni duša i srce. Preko televizije je vidio da je sve lijepo, ali sve uživo doživjeti je za njega veliki dar. Dodao je da je jako sretan, a pomalo i uzbuđen što je mogao s mnoštvom ljudi sudjelovati u misnom slavlju. S druge strane podijelio je i neobično iskustvo koje je doživio po dolasku u Karlovac. Budući da mu je to prvi dolazak u taj grad, nakon što je izašao iz autobusa pitao je jednu osobu kako doći do Josipova svetišta, a ona mu je odgovorila da ne zna gdje se nalazi. Bio je pomalo iznenađen da jedna Karlovčanka ne zna kako se dolazi do Josipova svetišta. Na kraju je rekao da se ne brine o povratku u svoj kraj, pa makar trajao opet cijeli dan jer je jako sretan što je došao do svetog Josipa u Karlovac.

Potom je predslavitelj Cindori posvjedočio da je točno prije 36 godina započeo svoj svećenički život kao vikar u Župi svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki gdje je službovao šest godina. Od tada na osobit način štuje svetog Josipa. Tom je prigodom ispripovjedio da je čuo da svetom Josipu u Karlovac rado hodočaste bračni parovi koji još nemaju dar roditeljstva. Stoga je i on poslao jedan bračni par koji pet godina želi roditi dijete. Hodočastili su i uskoro nakon toga supruga je zatrudnjela i rodila dječaka. „Eto sve je počelo ovdje kod svetog Josipa. Stoga zaključujem da ono ‚Idite k Josipu‘ nije samo obična rečenica, nije to samo obična fraza, to je život, to je čudo, to je blagoslov koji se događa po tihom, moćnom zagovoru svetog Josipa koji sigurno uslišava naše molitve u životu. Zato nemojmo se kolebati. Idite k svetom Josipu. Molite svetog Josipa, svake srijede iz ovog svetišta pratite, slušajte svetu misu i sudjelujte kod kuće ako ne možete baš doći ovdje, biti ćete obogaćeni, novi čovjek“, zaključio je preč Cindori.

Na kraju su hodočasnici iz Bestovja, Novaka i Rakitja predali čuvaru svetišta mons. Sente statuu blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika njihove župe.

Pjevanje su predvodili članovi župnih zborova Župe bl. Alojzija Stepinca „Gloria“ i „Credo“.